Važno je znati da razlika u temperaturi prostorije koja se postiže klimatizacijskim uređajem i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7°C.
 FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARGEORGIEV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Hladite li se pravilno?

Strateško mjesto za klima-uređaj u stanu i nekoliko bitnih pravila koje treba znati

Ako odaberete hodnik ili manju sobu za instalaciju klima-uređaja, raspodjela ohlađenog zraka bit će neujednačena

Paklene vrućine i toplinske valove danju i, još gore, tople noći doista je teško izdržati na dulje staze. Svi dobro znamo kako je to kada se naš dom pretvori u mini staklenik. Stoga je korisno znati kako rashladiti prostor u kojem živite. Klima-uređaji postali su uobičajene naprave u našim domovima i mnogi bez njih ne mogu zamisliti ljetne mjesece. Tim su važniji što ljetne vrućine mogu ostaviti ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Važno je znati da razlika u temperaturi prostorije koja se postiže klimatizacijskim uređajem i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7°C, jer se organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na na glu promjenu. To pogotovo vrijedi za djecu i starije. Prilikom postavljanja klima-uređaja najčešće je pitanje gdje ga instalirati kako bi bio najučinkovitiji. Dvije su opcije. Prva je ugradnja jednog velikog klima-uređaja za cijeli stan, obično negdje u hodniku, a druga je instalacija jednog ili više razdjelnih sustava u pojedinim prostorijama.

Prostor i snaga uređaja

Ako, primjerice, imate spavaću sobu površine do 20 četvornih metara, dobar bi izbor bio klima-uređaj od 2 kW, a ako je 5 četvornih metara više, bolji je uređaj od 2,5 kW. Tihi modeli su skuplji, ali oni neće ometati spavanje i izazvati neugodu u prostoriji. Važno je pametno odabrati mjesto za postavljanje klimauređaja u spavaćoj sobi. Hladni zrak nikako ne smije biti usmjeren prema krevetu. Unutarnja jedinica mora biti smještena na prihvatljivoj udaljenosti od namještaja i ostalih predmeta u sobi. Ne bi trebalo biti zapreka strujanju zraka. Klima se najčešće postavlja iznad uzglavlja kreveta, pogotovo ako je soba mala, s obzirom na to da je dužina protoka hladnog zraka obično dva do tri metra. Dakle, hladni zrak ne dopire izravno na osobu, već se postupno razilazi kroz spavaću sobu stvarajući optimalne uvjete.

Može i iznad vrata

Prilično dobar izbor je i mjesto iznad vrata, čak i s estetskog stajališta. Može se postaviti i u blizini prozora, što može biti vrlo učinkovito jer je unutarnja jedinica u neposrednoj blizini izvora topline. Ako želite ugraditi klimatizacijsku opremu primjerice u dvosobni stan, valja odabrati najveću sobu. Ohlađeni zrak iz nje će se ravnomjerno širiti u druge prostorije. Ako odaberete hodnik ili manju sobu za instalaciju klima-uređaja, raspodjela ohlađenog zraka bit će neujednačena. U tom će se slučaju hladni zrak nakupljati u hodniku i neće dopirati do udaljenih prostorija. Racionalno je postaviti klimatizacijski sustav u najveću prostoriju, ali morate uzeti u obzir da se protok zraka treba usmjeriti na vrata susjednih soba.

Idealno mjesto

Strateško mjesto za postavljanje klima-uređaja u dvosobni stan je ono koje je nabolje povezano s ostatkom prostora. Ako je središnje mjesto u stanu dnevna soba, iz koje se izlazi na hodnik i u spavaću sobu, onda se u toj sobi mora postaviti klima-uređaj. Tako će se postići najugodnija mikroklima u stanu. No, s postavljanjem klima-uređaj na zid ne znači da je sve riješeno oko klimatizacije stana. Zasigurno ste primijetili da za ljetnih vrućina klima nije učinkovita kao inače. U većini slučajeva klimu treba temeljito očistiti, odnosno napraviti servis. Kada radimo proljetno pospremanje, sumnjamo da se itko sjeti čišćenja klime. Neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva ili za neke reakcije u organizmu koje nisu bezazlene. Sigurno ste čuli za legionarsku bolest koja vreba iz klimauređaja. To je atipična upala pluća uzrokovana aerosolom onečišćenim koncentriranim legionelama koje se udišu i kao posljedica nastaje ova bolest.

Održavanje i servisiranje

Plijesan može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože. Zbog toga klima-uređaje treba redovito održavati i servisirati. Osim legionele, klima-uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni. Osim unutarnje, treba održavati i vanjsku jedinicu. Ovisno o tome na kojem je mjestu, čistite je od nakupina lišća, trave i prašine. Također, ako vam je nadohvat ruke, možete je očistiti usisavačem. Filtri, ventilatori i izmjenjivači topline klima-uređaja zahtijevaju redovito održavanje. Ako se pak zanemaruju, učinak klimatizacije opada, a potrošnja struje se povećava. Neki filtri u klima-uređajima ne mogu se čistiti, dakle treba ih zamijeniti, dok se većina može čistiti. Kod sobnih klima-uređaja filtri su tik iza poklopca unutarnje jedinice.

Kako očistiti filtre?

To možete učiniti sami. Prvo isključite klimauređaj iz struje, skinite poklopac jedinice, izvadite filtre i operite ih u toploj vodi. Neki stručnjaci savjetuju da se filtri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz dodatak nekog sredstva za čišćenje. Prije vraća nja u jedinicu trebate ih dobro osušiti i vratiti poklopac, koji također treba oprati. Ovo se sve odnosi na filtre koji se mogu prati, stoga upitajte svog servisera imate li perivi ili zamjenjivi filtar. Tijekom sezone hlađenja filtre čistite svakih mjesec ili dva, ovismo od tome koliko često koristite klima-uređaj, imate li kućne ljubimce itd. Periodično treba dezinficirati unutarnju jedinicu i vizualno provjeriti vanjsku jedinicu te ukloniti nakupine lišća, granja i sl. i pozvati servisera ako primijetite nepravilnosti u radu klima-uređaja.

Ušteda

Za maksimalnu uštedu energije klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više Celzijevih stupnjeva dok vas nema kod kuće. Treba spomenuti i kućne ljubimce. Naime, idealna temperatura za njih je između 23 i 25 stupnjeva, i to ovisno o tome koliko dlake imaju i koliko su stari. Ako vas nema kod kuće dulje vrijeme, nemojte namjestiti temperaturu višu od 27 stupnjeva kako im ne bi bilo prevruće.

Snaga klime i površina prostora:

2,5 kW do 25 m2

3,5 kW do 35 m2

4,2 kW do 40 m2

5,0 kW do 50 m2

6,0 kW do 60 m2

Prilikom instalacije imati na umu pravila:

● hladni zrak ne smije biti usmjeren na krevet ili direktno na mjesto gdje najviše boravite

● što je udaljenost između unutarnjih i vanjskih jedinica klima-uređaja manja, to je veća učinkovitost sustava i manji gubitak energije

● udaljenost između unutarnje jedinice i stropa mora biti najmanje 10 centimetara, između jedinice i namještaja do tri metra

● ne postavljajte klima-uređaj iznad ili blizu radijatora - prepreke hladnom strujanju zraka trebaju biti minimalne

Linker
05. ožujak 2024 20:34