Oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju manjak dopamina, neurokemikalije koja je ključna za motoričke funkcije i pamćenje, a tjelovježba potiče tijelo na lučenje te kemikalije
 Getty Images
STUDIJA

Stolni tenis može usporiti razvoj Parkinsonove bolesti

Iako je istraživanje provedeno na malom uzorku, rezultati su vrlo ohrabrujući jer ukazuju na to da bi ovaj relativno jeftin sport mogao postati učinkovita terapija kojom bi se mogli značajno ublažiti simptomi Parkinsonove bolesti

Pet sati igranja stolnog tenisa tjedno značajno je smanjilo tremor, ukočenost udova, usporenost pokreta i problem neravnoteže na najmanje šest mjeseci, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Fukoka u Japanu.


OHRABRUJUĆI REZULTATI

Oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju manjak dopamina, neurokemikalije koja je ključna za motoričke funkcije i pamćenje, a tjelovježba potiče tijelo na lučenje te kemikalije. Stolni tenis izoštrava i poboljšava reflekse, stimulira mozak te poboljšava koordinaciju između očiju i ruke, objašnjavaju japanski znanstvenici dodajući da bi taj sport mogao predstavljati jeftinu i relativno sigurnu fizikalnu terapiju za oboljele od Parkinsonove bolesti, druge po učestalosti neurološke bolesti nakon Alzheimerove bolesti.

Oboljeli od Parkinsonove bolesti nemaju dovoljno dopamina zato što su neke od živčanih stanica koje sudjeluju u njegovoj proizvodnji odumrle, što dovodi do problema u pokretima. U istraživanju japanskih stručnjaka sudjelovalo je 12 osoba prosječne dobi od 73 godine s blagim do umjerenim stupnjem Parkinsonove bolesti koji su u prosjeku bolovali od te bolesti sedam godina. Sudionici istraživanja su ispitani na početku istraživanja kako bi se zabilježilo koje simptome imaju te koliko su njihovi simptomi izraženi.

Zatim su tijekom šest mjeseci jednom tjedno igrali stolni tenis. Simptome bolesti znanstvenici su ponovo analizirali nakon tri mjeseca te još jednom na kraju studije. Pokazalo se da su ispitanici i nakon tri i nakon šest mjeseci primijetili značajno poboljšanje u govoru, pisanju, odijevanju, ustajanju iz kreveta i hodanju. Primijetili su i značajno poboljšanje u pokretanju mišića lica, držanju tijela, ukočenosti, usporenosti pokreta i tremoru ruku. Iako je istraživanje provedeno na malom uzorku, rezultati su vrlo ohrabrujući jer ukazuju na to da bi ovaj relativno jeftin sport mogao postati učinkovita terapija kojom bi se mogli značajno ublažiti simptomi Parkinsonove bolesti.

Linker
17. travanj 2024 16:11