Osim u slučaju vrlo ozbiljnih stanja, bezreceptni lijekovi protiv bolova mogu biti rješenje

 FOTOGRAFIJE: depositophotos
zdravlje

Što vam to vaše tijelo pokušava reći: 11 razloga za snažnu bol u jajnicima

Većinu dana niti ne znate za svoje jajnike, no ponekad se možete javiti vrlo jaka i zapanjujuća bol u jajnicima. Što ona znači?

Jajnici su dva organa ovalnog oblika smještena u dnu zdjelice. Kao dio ženskog reproduktivnog sustava, imaju važnu ulogu u menstrualnom ciklusu, reprodukciji i predstavljaju izvor hormona estrogena i progesterona. Jedan jajnik svaki mjesec otpušta jedno jajašce (ovulacija). Ako vodite ljubav tijekom tog kratkog perioda plodnosti i spermij oplodi jajnu stanicu, za 9 mjeseci možete dobiti dijete.


Što sve uzrokuje bol u jajnicima?

Obično se, doživite li bol u jajnicima, radi o nečemu što je povezano s menstrualnim ciklusom ili ovulacijom, No, ponekad bol u jajnicima može biti simptom neke bolesti.

Ovo su neki od najčešćih uzroka boli u jajnicima:

  1. Cista na jajniku
  2. Endometrioza
  3. Upalna bolest zdjelice
  4. Ovulacija
  5. Menstrualno krvarenje
  6. Sindrom preostalog jajnika
  7. Torzija jajnika
  8. Fibroidi
  9. Tumori jajnika
  10. Ektopična trudnoća
  11. Fantomska bol


1. Cista na jajniku

Na jajniku se u bilo kojem trenutku mogu pojaviti male vrećice ili ciste koje su obično ispunjene neopasnom tekućinom (iako mogu biti i krute). Velika je vjerojatnost da nećete niti primijetiti kad imate cistu na jajniku. No, ponekad mogu izazvati bol u zdjelici, donjem dijelu leđa te ponekad bedrima. Bol u zdjelici možete osjetiti naročito tijekom spolnog odnosa ili menstrualnog krvarenja.

- Ostali simptomi: mučnina ili povraćanje, bolne dojke, probadajuća bol, osjećaj težine u trbuhu, pritisak na mjehur (češći nagon za mokrenjem)

- Liječenje: Vaš liječnik vam može prepisati antibebi pilule kako bi se pokušalo spriječiti stvaranje cista. No, dok god cista ne uzrokuje bol i ne izgleda sumnjivo u smislu raka, dovoljno je samo promatrati je redovnim ultrazvučnim pregledom. Ako cista naglo naraste u veličini, djeluje sumnjivo, izrazito je velika ili uzrokuje bol, može u obzir doći i odstranjenje kirurškim putem.

- Puknuće ciste

Ciste na jajnicima mogu biti poprilično velike, što povlači za sobom i rizik za pucanje. Ako se to dogodi i cista pukne, možete osjetiti:

  • snažnu bol u trbuhu
  • imati poriv na povraćanje
  • imati povišenu tjelesnu temperaturu
  • vrtoglavicu
  • imati hladnu ili znojnu kožu
  • brzano disati

Puknuće ciste nije uvijek opasno, naročito ako nema aktivnog krvarenja i ako bol prolazi sama od sebe. S vremenom se krv i tekućina resorbiraju, no cijeli događaj može izazvati neugodu. Kad dođe do puknuća ciste, odmah je potrebno konzultirati liječnika jer je teško reći što je stvarni uzrok (možda se uopće nije ni radilo o cisti). Postoje druge stvari koje mogu izazvati sličnu vrlo intenzivnu bol, a koje mogu biti opasne. Dakle, čini li vam se da vam je puknula cista, pravac ginekologu!


2. Endometrioza

Imate li endometriozu, tkivo nalik onom kojim je obložena unutrašnjost maternice (endometrij) raste izvan maternice. Normalno se endometrij ljušti svaki mjesec tijekom menstrualnog ciklusa, no kad raste izvan maternice, onda se to ne događa i mogu se razviti adhezije i ožiljno tkivo. Kad takvo tkivo prekrije jajnike, može uzrokovati jaku bol.

- Ostali simptomi: mučnina, proljev, zatvor, umor, bol tijekom spolnog odnosa ili menstrualnog krvarenja, jako krvarenje

- Liječenje: Postoje lijekovi i kirurški zahvati kojima se mogu ublažiti simptomi endometrioze, kao i spriječiti moguće komplikacije. Liječnik će vjerojatno pokušati sa standardnom terapijom, poput antibebi pilula, no ako ne dođe do poboljšanja, može preporučiti i kirurški zahvat.


3. Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice, česta kod žena u dobi između 15 i 25 godina, pogađa jajnike, maternicu i Falopijeve cijevi. Američko udruženje za spolno zdravlje smatra ovo stanje vodećim uzrokom neplodnosti kod žena u SAD-u. Ova infekcija reproduktivnih organa i genitalnog trakta može se razviti sama ili može biti prenesena spolnim putem. Liječnik je može dijagnosticirati pregledom zdjelice i krvnim pretragama. Moguće je imati upalnu bolest zdjelice i bez ikakvih simptoma ili sa simptomima koji nalikuju drugim bolestima i stanjima, poput ciste na jajnicima, ektopične trudnoće ili upale slijepog crijeva.

- Ostali simptomi: Bol u zdjelici, bol tijekom seksa, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, mučnina ili povraćanje, krvarenje izvan ciklusa, promjene u vaginalnom iscjetku, zimica, povišena tjelesna temperatura

- Liječenje: Liječnik obično prepisuje antibiotike ili antimikrobne lijekove, no moguće je da će biti potrebna i dva ciklusa terapije kako biste se u potpunosti izliječili.


4. Bol pri ovulaciji

To je bol koja se javlja u sredini menstrualnog ciklusa. Do otpuštanja jajne stanice dolazi oko 14. dana tipičnog menstrualnog ciklusa. Mnoge žene niti ne znaju da se to događa i ne osjećaju ništa, no neke mogu osjetiti prilično intenzivnu bol na jednoj ili obje strane tijela. Ta bol može potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati te biti praćena krvarenjem, mučninom i pojačanom cervikalnom sluzi.

- Liječenje: Nažalost, ne postoji lijek za ovulacijsku bol, iako simptome možete ublažiti toplim oblozima i bezreceptnim lijekovima protiv bolova. Neke žene se odlučuju na antibebi pilule koje sprečavaju ovulaciju i njezine nuspojave.


5. Menstrualna bol

Ponavljajuću bol u području jajnika možete osjetiti i tijekom menstrualnog krvarenja. Menstrualni grčevi mogu biti prilično intenzivni i moguće je da je snažna bol u zdjelici koju osjećate zapravo samo menstrualna bol.

- Liječenje: Bezreceptni lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena ili paracetamola te topli oblozi jedino su rješenje da ublažite menstrualnu bol.


6. Sindrom preostalog jajnika

Bol nakon operacije jajnika (ili nakon potpunog odstranjenja jajnika) može ukazivati na sindrom preostalog jajnika. Taj sindrom je posljedica zaostalog tkiva nakon operacije zbog raznih faktora tijekom zahvata, poput adhezija, krvarenja ili anatomskih varijacija, ili jednostavno nepotpunog uklanjanja jajnika tijekom zahvata. Bol ili osjećaj postojanja mase u zdjelici najčešći su simptomi. Simptomi također mogu biti nalik onima kod endometrioze i obično se javljaju unutar 5 godina nakon operacije jajnika.

- Liječenje: Moguće je da će biti potreban još jedan kirurški postupak kako bi se uklonilo zaostalo tkivo ili hormonalna terapija kako bi se spriječila ovulacija.


7. Torzija jajnika

Torzija jajnika nastaje kada jajnik postane uvijen oko ligamentnog tkiva koje ga podržava i kroz koje prolaze krvne žile i živci koji jajnik opskrbljuju krvlju. Do takve torzije dolazi češće ako je već postojala cista na jajniku jer cista može učiniti jajnik težim te podložnijim okretanju.

- Ostali simptomi: snažna bol u jajniku i/ili donjem dijelu trbuha, mučnina i povraćanje, grčevi

- Liječenje: Torzija jajnika je hitno medicinsko stanje koje zahtijeva trenutačnu intervenciju jer, u suprotnom, može dovesti do gubitka jajnika te čak i smrti uslijed krvarenja.


8. Fibroidi

Fibroidi ili miomi su nekancerozni čvorovi koji se pojavljuju na stijenkama maternice i obično nemaju nikakve simptome. Iako mnoge žene niti ne znaju da ih imaju, neke mogu osjetiti intenzivnu bol uzrokovanu fibroidima. Uz to, oni mogu dovesti do vrlo obilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja.

- Ostali simptomi: Oštra ili tupa i dugotrajna bol i pritisak, bol u donjem dijelu leđa, nadimanje trbuha, bolno krvarenje ili bolni spolni odnosi, stalni nagon na mokrenjem

- Liječenje: Bol uzrokovanu fibroidima možete ublažiti toplim oblozima, masažom ili bezreceptnim lijekovima protiv bolova, a krvarenje se često može kontrolirati antibebi pilulama ili drugim hormonima. Razmislite i o promjeni životnih navika, primjerice prelasku na zdravu prehranu, smanjenje stresa ili provođenje aktivnosti kao što su joga, meditacija ili akupunktura. Ako ništa od toga ne pomogne, može se pokušati riješiti problem i kirurškim putem.


9. Tumori jajnika

Lako je prepustiti se panici kad se odjednom javi snažna bol u jajnicima, no ako ste u dvadesetim ili tridesetim godinama života, šanse da bol u jajniku uzrokuje tumor su vrlo male. Oko 11 od 100.000 žena obolijeva od raka jajnika, a u prosjeku do dijagnoze dolazi oko 63. godine života. Ipak, osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju tumor dojke ili jajnika ili imaju mutaciju BRCA gena, treba pažljivo pratiti. Osim toga, prije nego vas obuzme panika imajte na umu da rak na jajniku može biti i dobroćudan.

- Ostali simptomi: Gubitak tjelesne težine, bol u zdjelici, osjećaj punoće tijekom jela, nadimanje u trbuhu, promjene u ritmu i izgledu stolice, učestalo mokrenje.

- Liječenje: Ako je tumor jajnika dobroćudan, većina liječnika će ga prvo samo pratiti, prije nego što odluči treba li ga odstraniti ili ne. Ako je kancerogen, liječnik će odrediti plan postupanja. Najbolji pristup je rano otkrivanje pa, stoga, ako ste zaista zabrinuti, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.


10. Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća nastaje kad se oplođeno jajašce ugnijezdi negdje drugdje umjesto na stijenci maternice. Obično do ektopične trudnoće dolazi u Falopijevim cijevima.

- Ostali simptomi: Oštra probadajuća bol u zdjelici, ramenu i vratu (može varirati u intenzitetu, javljati se pa nestajati), vaginalno krvarenje, želučane tegobe, nesvjestica ili vrtoglavica

- Liječenje: Sumnjate li na ektopičnu trudnoću, hitno se javite liječniku. Ako se ovakvo stanje ne liječi, može biti opasno po život. Kod ektopične trudnoće može biti potrebno kirurško odstranjivanje ili terapija lijekovima za zaustavljanje rasta stanica uz stalni nadzor liječnika.


11. Fantomski bolovi

Možda mislite da osjećate bol u jajniku, a zapravo se bol javlja na nekom drugom mjestu u blizini jajnika. Evo nekoliko čestih stanja koja je lako zamijeniti za bol u jajniku:

- Upala slijepog crijeva: ova bol se javlja u blizini pupka ili ponekad na desnoj strani pa stoga možete zaključiti da se radi o desnom jajniku.

- Zatvor: ako ste tijekom posljednjih tjedan dana imali manje od tri pražnjenja crijeva, vjerojatno je riječ o zatvoru.

- Bubrežni kamenci: bol je toliko snažna i uglavnom locirana u području leđa, bokova ili blizu rebara

- Infekcija mokraćnog trakta: bol u središnjem dijelu zdjelice može biti simptom infekcije mokraćnog trakta

Jeste li možda trudni? Kada je vrijeme za test na trudnoću

Ako vam kasni menstruacija, a imali ste spolne odnose, možda ste trudni. Ne možete u potpunosti isključiti trudnoću ako ne napravite test na trudnoću. Kupite kućni test i napravite ga najmanje tjedan dana nakon izostanka menstruacije.

Kada otići liječniku

Liječnik može isključiti opasna stanja, poput endometrioze ili upalne bolesti zdjelice koja mogu završiti neplodnošću ako se ne liječe. Uz to, puknuće ciste i ektopična trudnoća, ali i upala slijepog crijeva mogu biti opasni po život.


Za kraj

Vjerojatno je bol u jajniku povezana s menstrualnim ciklusom, ali može biti povezana i s nečim bezopasnim, poput zatvora ili, pak, biti simptom nekog ozbiljnog stanja. Osim u slučaju tih vrlo ozbiljnih stanja, bezreceptni lijekovi protiv bolova mogu biti rješenje, no kad je riječ o reproduktivni organima, najbolje je da liječnik ipak obavi pregled kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Linker
19. ožujak 2024 18:46