Devet od 10 osoba kojima je dijagnosticiran lupus su žene u dobi od 15 do 44 godine.
 Getty Images/iStockphoto
kronična i progresivna

Što uzrokuje lupus - sedam mogućih okidača za ovu autoimunu bolest koja najčešće pogađa žene

Znanstvenici su povezali genetiku, hormone i promjene u okolišu s razvojem lupusa, ali teško je reći koji čimbenik tu igra najveću ulogu.

Sistematski lupus je kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja. Bolest se češće javlja kod žena te je kronična je i progresivna. Imunološki sustav nije u stanju prepoznati što je dio tijela, a što nije, objašnjava je reumatolog George Stojan, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins.

Dodaje da lupus ima širok raspon simptoma od kojih su neki benigni, a neki vrlo opasni. Liječenje ovisi o organima koji su zahvaćeni bolešću i o težini bolesti. Blagi oblik bolesti obilježen je temperaturom, artritisom, osipom, srednje teškim oštećenjima srca i pluća te glavoboljom.

Teški oblik bolesti može uzrokovati poremećaje u krvi opasne po život, veliko oštećenje srca i pluća, oštećenje bubrega, upalu krvnih žila ruku, nogu i želučanocrijevnog sustava, ili teške poremećaje živčanog sustava.

Najmisterioznija stvar kod lupusa je da nema konkretnog uzroka i liječenja.

- Postoji cijeli niz stvari koje su povezane s lupusom, ali nema poznatog uzroka - rekao je dr.Stojan. Znanstvenici su povezali genetiku, hormone i promjene u okolišu s razvojem lupusa, ali teško je reći koji čimbenik tu igra najveću ulogu. Ovo su, kažu znanstvenici, mogući okidači za razvoj lupusa.


Genetika

Lupus može imati više ljudi u obitelji. Zapravo, osoba ima 20 puta veći rizik da oboli ako netko od braće ima tu autoimunu bolest. Mnoge varijacije gena povezane su s razvojem lupusa, a za većinu se smatra da su uključene u funkciju imunološkog sustava.


Hormoni

Žene općenito mnogo češće obolijevaju od lupusa nego muškarci, kaže dr. Stojan. Devet od 10 osoba kojima je dijagnosticiran su žene u dobi od 15 do 44 godine. Hormoni poput estrogena i prolaktina, koji su mnogo veći kod žena, mogu izbaciti iz tijelo iz ravnoteže i potaknuti taj proces.


Ultraljubičasto svjetlo

Ultraljubičasto svjetlo može oštetiti stanice svake osobe, ali osobe s lupusom su više osjetljivije. Nije identificiran kao izravan uzrok bolesti, ali UV svjetlo može modificirati stanice kože tako da ga imunološki sustav prepoznaje kao prijetnju kod osoba s lupusom, aktivirajući ili pogoršavajući simptome.


ČITAJTE I: MOJ ŽIVOT S LUPUSOM: 'Počelo je s bolovima u zglobovima, umorom i slabosti, a eskaliralo temperaturom koja je trajala više od 150 dana'


Izloženost toksinima

Znamo da silikatne čestice koje se nalaze u nekim prašcima za čišćenje i dimu cigareta mogu povećati rizik od razvoja lupusa, ali istraživači nisu posve sigurni zašto. No, povezanost je dosta jaka i istražena. Istraživači su također povezali živu, pesticide i pušenje duhana s razvojem lupusa


Infekcije

Različite virusne infekcije povezane su s pojavom lupusa, uključujući ljudski parvovirus, virus herpes simplex i hepatitis A. Virus koji uzrokuje mononukleozu, posebno je proučavan, a znanstvenici vjeruju da antitijela proizvedena nakon izloženosti mogu uzrokovati neobičan odgovor imunološkog sustava. Međutim, dr. Stojan ističe da izloženost ovom virusu ne znači da će osoba oboljeti o lupusa.


Promjene u atmosferi

Promjene u zagađenju, vjetrovima, barometrijskom tlaku, vlažnosti i temperaturi snažno su povezane sa specifičnim oblicima lupusa, pokazalo je preliminarno istraživanje dr. Stojana. Međutim, nijedna varijabla nije povezana sa svim simptomima, objašnjava on.


Stres

Pacijenti ističu da emocionalni stres, na primjer smrt u obitelji ili razvod, kao i fizički stres mogu izazvati simptome lupusa.


LIJEČENJE

Budući da je tijek lupusa nepredvidljiv, prognoza je vrlo promjenljiva. Bolest često postaje kronična, razdoblja bolesti s izraženim simptomima izmjenjuju se s razdobljima bolesti bez simptoma koji mogu trajati godinama. Uz medikamentno liječenje, od velike je važnosti pravilan režim života: umjerena fizička aktivnost, izbjegavanje izlaganja suncu, pravilna prehrana i prevencija infekcija.



IZVOR:

  • prevention
  • msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik
Linker
05. travanj 2024 07:43