Zimi treba dati prednost proizvodima koji sadrže prirodna ulja, poput avokada, ruže, ginkgo bilobe, makadamije ili shea maslaca.
 Foto: iStock
Suha koža zimi

Što učiniti kad zima napadne lice, usnice, ruke?

Zimski uvjeti su neprijatelji kože, naročito na dijelovima tijela gdje je ona najtanja i najosjetljivija, a to su lice, usnice i ruke. Kako koža na tim mjestima ne bi ispucala, počela se ljuštiti te postala crvena, bolna ili svrbljiva, usvojite ove jednostavne i korisne savjete.

Zima je naročito težak period za našu kožu, kosu, nokte... Hladan zrak vani i suh zrak u našim domovima i uredima mogu našu kosu i kožu učiniti suhom, ispucalom i beživotnom. No, koža i kosa nisu tu samo da bismo izgledali lijepo, već imaju i svoju funkciju. Čuvaju i održavaju tjelesnu temperaturu, štite od raznih nepoželjnih mikroorganizama, a sudjeluju i u raznim metaboličkim procesima. Stoga je jako važno da kožu i kosu i zimi održavamo u dobrom stanju, ne samo zbog ljepšeg izgleda nego i zato da bi mogle normalno obavljati svoje funkcije. Iako je ispucala koža česta pojava zimi, vrlo je neugodna, a postane li problem kroničan i jako izražen, povećava se i rizik od raznih infekcija jer nas oštećena koža ne može dobro zaštititi od ulaska virusa, bakterija, gljivica i ostalih štetnih mikroorganizama.

Lice

Hladnoća u zimskim mjesecima uvelike pridonosi isušenosti kože općenito, a naročito kože lica, no nije jedini uzrok. Glavni uzrok suhoće kože zapravo je suh zrak u unutrašnjim prostorima. Stoga je jedan od najvažnijih savjeta da počnete koristiti ovlaživače zraka u svom domu i drugim prostorima u kojima provodite puno vremena. Uz to, važno je da njegu prilagodite zimskim uvjetima.

  • Jedan od prvih koraka jest da kožu lica redovito, više puta tijekom dana, a naročito prije izlaska, vlažite hidratantnom kremom.

Kad je riječ o izboru hidratantne kreme, pogrešno je ono što većina ljudi čini, a to je da zimi prelaze na “intenzivnije” hidratantne proizvode. To nije primarni kriterij pri odabiru, već je važno pronaći proizvod koji ne sadrži alkohol te koji ne sadrži sintetičke sastojke ili ih sadrži u što manjoj mjeri. Prednost dajte proizvodima koji sadrže prirodna ulja, poput avokada, ruže, ginkgo bilobe, makadamije ili shea maslaca. Ti sastojci pomažu u oporavku isušene kože, a ujedno poboljšavaju cirkulaciju u koži te joj vraćaju prirodni sjaj.

  • Čišćenje lica važan je korak u svakoj rutini njege, no zimi treba birati proizvode za čišćenje blaže formulacije, po mogućnosti na bazi mlijeka i koji ne sadrže alkohole i parfeme. Snažne pilinge i proizvode za čišćenje izbjegavajte jer će oni kožu samo učiniti još osjetljivijom.
  • Ako vam je koža lica već isušena i perutava, nakon čišćenja na nju nanesite serum s aktivnim sastojcima, poput vitamina i antioksidansa, koji su namijenjeni da prodru u dublje slojeve kože i ublažavaju posljedice isušenosti.
  • Još jedan važan savjet je da krema koju ćete koristiti preko dana obavezno ima zaštitni faktor 15, jer su sunčeve zrake zimi naročito opasne za kožu.

Foto: iStock
Usnice zimi lako ispucaju, pa ih redovito mažite balzamom ili sjajilom.

Usnice

Dok je naše lice prekriveno relativno debelim zaštitnim slojem kože koji, uz malo dodatne pažnje i njege, može zadržati dovoljnu količinu vlage da se spriječi isušenost, moglo bi se reći da su usnice gotovo ogoljele: koža na njima je posve tanka, gotovo prozirna te jedva da prekriva vrlo osjetljivu sluznu opnu koja se nalazi ispod nje. Uz to, usnice nemaju žlijezda lojnica, kao što je slučaj s ostatkom kože lica, te nemaju ni jednu žlijezdu znojnicu pa je gubitak vode s površine usnica tri do deset puta veći nego na drugim dijelovima lica ili tijela. Te fiziološke činjenice u kombinaciji s atmosferskim prilikama mogu pridonijeti isušenosti usnica zimi.

  • Ne ližite ih

Kad usnice postanu suhe, skloni smo ih češće oblizivati u uzaludnim pokušajima da ih nekako ovlažimo. Iako na taj način možemo na nekoliko sekundi imati osjećaj da je nelagoda manja, zapravo samo pogoršavamo stanje. Jezik prenosi slinu iz usne šupljine na usnice, što uništava tanki sloj kože koji ih prekriva. Stoga oblizivanje usnica može dovesti do stvaranja začaranog kruga i kronično bolnih i ispucalih usana. Jedan od ključnih savjeta za izbjegavanje ili liječenje problema suhih usnica (i zimi i ljeti) jest da ih nikada, ama baš nikada, ne oblizujete.

  • Ne koristite trajne ruževe

Suhoću i ispucalost usnica mogu izazvati i neki drugi faktori poput mat ruževa ili trajnih ruževa jer oni sadrže sastojke koji izrazito isušuju kožu. Zato bi bilo dobro da, barem u zimskim mjesecima izbjegavate takve ruževe. Slično je i s ruževima i sjajilima koja povećavaju volumen usnica jer oni sadrže nadražujuće tvari kao što su ekstrakt papra, mentol, mentoksipropandiol, cimet ili ulja mente, a sve te tvari mogu nadražiti kožu usnica i dodatno je isušiti te dovesti do pucanja.

  • Najbolje što možete učiniti jest da se pobrinete da su zimi vaše usnice stalno prekrivene hidratantnim balzamom ili sjajilom jer ćete tako njegovati usne i spriječiti njihovo oštećivanje.

Ako su usnice već ispucale, prije nanošenja balzama napravite nježni piling kojim ćete ukloniti odumrle stanice s površine. Neka dio vaše rutine u njezi prije odlaska na spavanje bude i nanošenje debelog sloja balzama na usnice. Potražite proizvod koji ne sadrži nadražujuće tvari poput mentola, kamfora, peperminta ili citrusa te koji nema intenzivan miris, što znači da nema, ili barem nema puno, parfemskih dodataka koji također mogu djelovati nadražujuće. Balzami mogu imati loše kombinacije sastojaka, može im nedostajati korisnih njegujućih ulja, emolijentnih tvari koje djeluju omekšavajuće na kožu, kao i sastojaka koji pospješuju obnavljanje oštećene kože. Pa čak i ako je formulacija balzama jako dobra te ako on sadrži sve spomenute važne sastojke, ako je uz to pridodana bilo koja od nadražujućih tvari, ove korisne neće vam puno pomoći. Imajte na umu i da balzami koji imaju velik udio voska nisu ni izbliza toliko učinkoviti poput onih kod kojih je vosak pomiješan s uljima, omekšavajućim tvarima i antioksidansima koji potiču obnavljanje. U svakom slučaju, čitajte popis sastojaka i dajte prednost proizvodima koji sadrže što više prirodnih sastojaka poput shea maslaca, kokosovog ulja, meda, propolisa, pčelinjeg voska i slično.

I ne zaboravite važno pravilo: pazite da vaše usnice zimi nikada ne budu “gole”!

Foto: iStock
Uopće nije nevažno kojom ćete kremom njegovati ruke. Jeste li već pronašli onu pravu?

Ruke

Tijekom zime koža ruku postaje grublja, hrapava i ispucana čak i kod osoba koje inače nemaju problematičnu kožu, a posebno kod osoba sa suhom i osjetljivom kožom. Naime, koža ruku nema lojnih žlijezda, njihov je zaštitni film vrlo siromašan i uz to su svakodnevno izložene kontaktu s vodom i raznim deterdžentima, a sve to čini ih još sklonijim isušivanju i osjetljivijim na nepovoljne zimske uvjete. Stoga bi bilo idealno zimi rukama pružiti pojačanu njegu,

  • Prvi korak je piling, ali on zimi nikako ne smije biti grub kako ne biste dodatno nadražili kožu: ruke možete istrljati pilingom koji inače koristite za lice ili sami pripremiti smjesu od dvije žličice meda i žličice kristalnog šećera.
  • Prirodni pakunzi i kupke najbolji su način da u kratkom vremenu koži vratite izgubljenu vlagu i hranjive tvari te je ponovo učinite kompaktnom, elastičnom i mekom.

Zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i izuzetnim obnavljajućim svojstvima, med i mlijeko su najbolji izbor za hidratantni pakung dubinskog djelovanja: pomiješajte dvije žličice meda i dvije žličice mlijeka, nanesite na ruke i ostavite da djeluje nekoliko minuta, zatim isperite u mlakoj vodi. Za ispucale ruke idealan je pakung od maslinova ulja, koje brzo vraća mekoću i elastičnost koži ruku te zacjeljuje ispucalu kože: svaku večer prije spavanja utrljajte ga u ruke umjesto uobičajene kreme.

  • Izbor kreme je vrlo važan jer pravu njegu rukama možete pružiti samo ako je ona obogaćena sastojcima koji joj najviše nedostaju i koji će joj pružiti odgovarajuću zaštitu.

Ako imate osjetljivu kožu i ruke su vam nakon zime izrazito crvene, odaberite formule sa sastojcima umirujućeg djelovanja, poput kamilice, bademova ulja ili ekstrakta nevena, a poželjno je i da krema ima visoku UV zaštitu.

Za jako suhu i ispucalu kožu dobar izbor su kreme bogate biljnim masnoćama, primjerice kreme s karite maslacem ili uljem avokada, kao i glicerinske kreme ili pripravci s prirodnim uljima. Vrlo koristan sastojak je i alantoin, tvar koja potiče staničnu obnovu te ima omekšavajući učinak.

Kako biste kožu opskrbili hranjivim tvarima i vitaminima te je učinili otpornijom, odaberite kreme na bazi vitamina A, C ili E, koji sprečavaju djelovanje slobodnih radikala i usporavaju starenje.

Linker
20. travanj 2024 03:40