Hladan znoj može biti i znak hormonskih promjena
 FOTOGRAFIJE: URBAZON GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Znakovi tijela

Što treba znati o uzrocima hladnog znoja i zašto ga baš nikad ne smijemo ignorirati

Znojenje je odgovor tijela na različite vanjske i unutrašnje poticaje te ono hladi tijelo putem isparavanja kod prekomjerne topline ili napora. Hladni znoj je drugačiji

Znojenje je normalna tjelesna funkcija - u većini slučajeva znojimo se kada se tijelo previše ugrije i treba se rashladiti, primjerice, kada su vanjske temperature visoke, kada vježbamo, naporno radimo, ali i kada smo nervozni ili se bojimo. No, ponekad nam se može dogoditi i hladan znoj.

Termin 'hladan znoj' nije medicinska dijagnoza, pa ga se može različito tumačiti. Normalno, znojenje je odgovor tijela na različite vanjske i unutrašnje poticaje te ono hladi tijelo putem isparavanja kod prekomjerne topline ili napora. Hladni znoj je drugačiji, kaže dr. Erik Blutinger, liječnik hitne medicine u bolnici Mount Sinai Queens.

Njime se opisuju simptomi kao što su zimica, noćno znojenje (odnosno, znojenje tijekom spavanja) ili dijaforeza, tj. znojenje izazvano bolešću ili lijekovima.Općenito, stručnjaci kažu da je hladan znoj pojava koja uključuje znojenje kada vam je hladno, a ne kada vam je vruće, što ga čini drugačijim od regularnog znojenja.


Što je uzrok

Širok je raspon mogućih uzroka hladnog znojenja, no ako ih suzimo na one glavne, to su infekcija, groznica i povišena temperatura ili neko drugo stanje u podlozi, poput niske razine šećera u krvi ili čak srčanog udara, rekla je dr. Kathryn Boling, liječnica primarne medicine u Baltimore's Mercy Medical Centeru. Hladan znoj može biti i znak hormonskih promjena, primjerice, u menopauzi ili u prvo vrijeme nakon trudnoće. Stres ili anksioznost također mogu dovesti do hladnog znojenja.

Kod infekcije s visokom temperaturom, hladan znoj će se vjerojatno pojaviti u trenutku kada temperatura počne padati. „Zbog visoke tjelesne temperature osjećate veliku vrućinu. Preznojit ćete se uz vrući čaj, zamatanje u deku i npr. paracetamol i temperatura će početi padati, a vi ćete osjećati zimicu”, kaže dr. Boling. No, dodaje i da infekcija sama po sebi može izazvati porast temperature koji može dovesti do tresavice s hladnim znojenjem.


Kakav je to osjećaj

Hladno znojenje moguće je i nakon treninga. „Ako ste se znojili vježbajući i onda naglo prestali, može doći do drhtavice i hladnog znoja. U tom slučaju, kao i kod hormonskih promjena ili niskog šećera, hladno znojenje se događa bez povišene tjelesne temperature”, kaže dr. David Cutler, obiteljski liječnik u Providence Saint John's Health Centeru.

Rijetko hladan znoj može biti znak nekih ozbiljnih nezaraznih bolesti, kao što je rak, ili ga mogu izazvati neki lijekovi. No, što god bio uzrok, prvo će se pojaviti znojenje. „Nećete osjećati hladnoću i potom se zbog toga oznojiti – oznojit ćete se i potom osjetiti neugodnu hladnoću, zbog vlage na koži”, objašnjava dr. Boling.

Simptomi hladnog znojenja mogu se razlikovati od osobe do osobe i ovisno o uzroku. Ponajprije su to, naravno, uz znojenje, i zimica, ljepljiva koža, vlažni dlanovi te općeniti neugodan osjećaj. Liječenje je tretiranje osnovnog uzroka koji je doveo do znojenja.


Što učiniti

Ključno je utopliti se, koliko god treba da bi vam postalo ugodno. Ako mislite da imate povišenu temperaturu ili ste je izmjerili toplomjerom, možete uzeti lijek za skidanje temperature, primjerice, paracetamol. Povišena temperatura može biti i znak virusne infekcije, poput gripe ili covida-19, pa ako sumnjate na takvu bolest, svakako se obratite svom liječniku obiteljske medicine.

Ako vam se hladan znoj učestalije javlja, ne želite samo sjediti i čekati da vas probije. Stoga je važno obratiti pažnju i na sve ostale moguće simptome, kako biste liječniku mogli bolje objasniti situaciju, jer hladan znoj ne smije biti redovna pojava, kaže dr. Blutinger. „Udruženi simptomi mogu biti bolovi u prsima, teškoće s disanjem, slabost i malaksalost. U tom slučaju svakako treba što prije potražiti liječničku pomoć.”

Linker
05. ožujak 2024 20:35