Ne nije tajna u orasima, ni u rižinim krekerima...
 Foto: iStock
Tajna je u crnom kimu

Što to ima u funkcionalnom medu da nas može zaštiti od alergija?

09. ožujak 2017.
Med Nigella je sa sjemenkama egipatskog crnog kima u velikom postotku, gdje timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira pa i onaj od ambrozije.

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju - tako nastaju alergije.

Tretman kod alergija najbolje je započeti prije perioda polinacije (koja počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku.

Cvjetni med nije za alergičare!

Kod alergičara ne važi ona narodna izreka "klin se klinom izbija" te uzimanje čistog cvjetnog praha može biti opasno, a isto tako svi poliflorni (cvjetni) medovi su prepuni peludi, pa i peludi ambrozije. Pčele naime jako cijene ovu pelud i rado je sakupljaju i nije slučajno da je Sveti Ambrozije zaštitnik pčelara. Zato alergičarima preporučamo tzv. funkcionalne medove sa manje cvjetnog praha i više aktivnih tvari koje djeluju antialergijski.

Med Nigella ili Nigella junior djeluju poput nježnog prirodnog cjepiva ako ih uzimate dva puta dnevno tijekom dužeg vremenskog perioda, a vrijeme za početak njegovog uzimanja je upravo sada.

Zašto baš taj?

Med Nigella je sa sjemenkama egipatskog crnog kima u velikom postotku, gdje timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med postaje funkcionalan i sam po sebi ima manje cvjetnog praha (koji smeta ljudima alergičnim na pelud), a istovremeno širi naše bronhije i olakšava nam disanje.

Osim kod alergija, funkcionalni cvjetni med sa sjemenkama kima, Nigella i Nigella junior pomažu i kod:

  • gripe i prehlade
  • podizanja imuniteta
  • upala
  • virusa

Teme
Linker
27. lipanj 2022 06:16