Ne odgađajte pregled!
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Što sve znamo (a što se bojimo znati) o HPV-u, glavnom uzročniku raka vrata maternice

Zahvaća oba spola, ali teže i češće posljedice uzrokuje kod žena.

Problem infekcije humanim papiloma virusom (HPV) vrlo je ozbiljan. HPV može izazvati rak grlića maternice, koji svake godine u svijetu pogađa gotovo 500.000 žena. Virus se prenosi spolnim putem, vrlo je raširen i zarazan, a do infekcije najčešće dolazi u adolescenciji. Genitalne infekcije humanim papiloma virusima najčešća su spolno prenosiva bolest današnjice.

One uzrokuju kožne i sluznične lezije povezane s raznim promjenama - od običnih kožnih bradavica, šiljastih kondiloma, preinvazivnih i invazivnih promjena na vratu maternice (CIN-ovi), rodnici, stidnici, penisu i drugim dijelovima genitalnog područja, ali i drugdje.

I kod nas su HPV genitalne infekcije među najčešćim spolno prenosivim bolestima. Prema rezultatima epidemioloških studija, kod 60 posto seksualno aktivnih žena pronađen je HPV u obrisku vrata maternice te ovo predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem.


Rak vrata maternice

Unatoč tome što HPV infekcija vrlo često prolazi spontano i dolazi do samoizlječenja, kod HPV infekcija može dovesti do raka vrata maternice. Poznato je gotovo 200 tipova HPV-a koji se dijele u tipove visokog rizika i tipove niskog rizika ovisno o potencijalu uzrokovanja maligne bolesti. Najčešći su predstavnici skupine visokog rizika tipovi 16 i 18 dok su najčešći u skupini niskog rizika tipovi 6 i 11 koji izazivaju genitalne bradavice - kondilome.

Kako bi potencirali ozbiljnost infekcije spominjemo podatak o prisutnosti HPV-a kod 99, 7 posto karcinoma cerviksa, a od toga 70 posto otpada na tipove 16 i 18. Karcinom cerviksa je vrlo ozbiljna bolest i drugi je po učestalosti što se tiče uzroka smrti od malignih bolesti u svijetu s gotovo 500.000 novih slučajeva dijagnosticiranih svake godine te oko 240,000 smrtnih slučajeva uzrokovanim istom bolesti.

Sexy blonde girl in white blue shirt with bracelet on the wrist lying on bed of her house
Getty Images/iStockphoto
I kod nas su HPV genitalne infekcije među najčešćim spolno prenosivim bolestima.

Genitalne bradavice

Od drugih tipova virusa slijede po učestalosti 6 i 11 koji uzrokuju genitalne bradavice. Njihova učestalost je također visoka i govori se o oko milijun slučajeva godišnje u SAD-u te i do 23 milijuna novih slučajeva godišnje u svijetu.


Prevencija

Postoje dvije vrste prevencije. Primarna, koja uključuje cijepljenje i sekundarna koja uključuje redovite posjete ginekologu, Papa test i sve druge postupke kako bi se rizici infekcije smanjili na najmanju moguću mjeru.

Međutim, razumno spolno ponašanje i korištenje mehaničke zaštite kod spolnih odnosa, neizostavni su postupci kod obje. Za savjete o obje vrste prevencije, Papa test, provjeru postojanja HPV infekcije, dijagnostiku i liječenje, obratite se liječničkom timu ginekološke ordinacije Gynema u Zagrebu koji će vam pomoći bez obzira o čemu je riječ.



Promo

Linker
25. travanj 2024 07:34