FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prepoznajte simptome

Što svaka žena treba znati o raku jajnika?

U 70 posto slučajeva bolest se otkriva u uznapredovalom stadiju

Istraživanja pokazuju da 9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te da više od 60 posto žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika. U 70 posto slučajeva bolest se otkriva u uznapredovalom stadiju. Žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika kao što su:

* povećanje opsega trbuha,

* nadutost,

* brza zasićenost hranom,

* bolovi u zdjelici i trbuhu,

* smetnje kod mokrenja.

Na te simptome trebaju obratiti pažnju i ginekolozi i liječnici obiteljske medicine. Žene trebaju provoditi redovite ginekološke preglede, a oboljele treba uputiti na liječenje u ustanove u kojima postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje. Iako se radi o karcinomu u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja. Pri tome je naglašena važnost i kompleksnost kirurškog liječenja i testiranja na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena koje ženama s dijagnozom visokogradusnog seroznog raka jajnika i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje. Testiranje treba provesti odmah nakon operacije ili biopsije, a među oboljelima je 20-30 posto žena koje imaju mutaciju BRCA gena.


Što treba znati

Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj su 2019. oboljele 485 žena, a umrlo je njih 352. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i prepoznavanja simptoma.

* rak jajnika se može razviti u svake žene,

* ne postoji test probira za rak jajnika,

* Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda,

* rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju,

* svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani s pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika,

* postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja,

* kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled, transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125,

* kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom,

* kod biopsije ili operacije potrebno je provesti genetičko testiranje i utvrditi status BRCA gena kako bi se ženama omogućilo personalizirano liječenje novim inovativnim lijekovima.

Udruga SVE za NJU je u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, organizirala javnu tribinu. Tribina je dio kampanje „To nisu samo ženske stvari“ posvećene prevenciji, dijagnostici i liječenju žena s rakom jajnika. Svjetski dan borbe protiv raka jajnika je pokrenut 2013. godine kao inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda i stvaranje zajednice zdravih žena, pacijentica, obitelji, medicinskog osoblja i doktora radi promicanje prevencije i pružanje podrške oboljelima.

Linker
19. travanj 2024 06:28