Problemi nakon jela, pogotovo navečer
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Što pomaže kod neugodne žgaravice?

Bol u gornjem dijelu abdomena, često i uz nadimanje, podrigivanje i vraćanje sadržaja hrane iz jednjaka, česta je pojava

Ponekad mi se nakon jela, vrlo često navečer kad legnem, javlja neugodna žgaravica i osjećaj vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Mogu li probati s nekim lijekom koji mogu nabaviti bez odlaska liječniku na pretrage?

Marica R., Šibenik

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Cropix

"Želučane tegobe koje se opisuju kao žgaravica, bol u gornjem dijelu abdomena, često i uz nadimanje, podrigivanje i vraćanje sadržaja hrane iz jednjaka, česte su pojave i svi bi ih rado riješili bez neugodnih pretraga. Za ublažavanje lakših tegoba možete koristiti neki antacid (Gastal ili sl.), a danas su dostupni i lijekovi koji dovode do gotovo potpunog prestanka lučenja želučane kiseline, tzv. IPP (inhibitori protonske pumpe). Propisuju ih liječnici za GERB (gastroezofagealna refluksna bolest, tj. povratak želučanog sadržaja u jednjak), a u nižim dozama (npr. pantoprazol 20 mg) kao bezreceptni lijek može se uzeti za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa u odraslih.

Teži simptomi

Preporučeno doziranje je jednom na dan, od 1 do 14 dana, no svakako se treba obratiti liječniku ako se simptomi ne povuku nakon 14 dana. Mogu pomoći i male promjene životnih navika, npr. izbjegavati obroke 2-3 sata prije spavanja, spavati s podignutim uzglavljem, izbjegavati namirnice koje pogoršavaju tegobe itd. Ako uz navedene simptome imate i gubitak tjelesne težine, mučninu, povraćanje ili tamnu stolicu (krv u stolici), savjetuje se hitni odlazak liječniku."

Linker
14. ožujak 2024 23:35