SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što pomaže kod alergijskog konjuktivitisa?

Liječi se kapanjem kapljica koje imaju antialergijski učinak (stabilizatori mastocita i antihistaminici)

Svake godine u ovo vrijeme pojavljuju mi se neugodni simptomi alergije. Osim problema s nosom - kihanja i curenja iz nosa, ove godine imam problema i s očima, i to svrbež i suzenje. Uzimam tablete protiv alergije, koje mi dosta pomažu oko nosnih simptoma, ali što bih mogao uzeti za oči?

Željko P., Zaprešić

Odgovara dr. Ante Barišić, oftalmolog:

image
SASA MIDZOR SUCIC/CROPIX CROPIX

"Sezonski alergijski konjunktivitis često je stanje, javlja se u proljeće, ali može i početkom i krajem ljeta. Simptomi su crvenilo oka, suzenje, vodenasti sekret i najizraženiji simptom - svrbež oka i/ili vjeđa. Liječi se kapanjem kapljica koje imaju antialergijski učinak (stabilizatori mastocita i antihistaminici). Te kapljice mogu se kapati tijekom cijele alergijske sezone jer nemaju štetni učinak. Alergijski konjunktivitis često je praćen i suhoćom oka pa je dobro kapati umjetne suze ako postoje simptomi suhoće oka (peckanje, žuljanje, osjećaj stranog tijela). Postoje umjetne suze koje sadrže i blage antialergijske komponente. Kod ozbiljnijih stanja mogu se kratkoročno i pod strogom kontrolom oftalmologa kapati kortikosteroidne kapi. One mogu uzrokovati povišenje očnog tlaka, ubrzati stvaranje mrene i pojačati suhoću oka pa ih je potrebno pažljivo koristiti."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
20. travanj 2024 20:48