Tablete za spavanje, lijekovi protiv žgaravice, antipsihotici, citostatici i mnogi drugi isto tako uzrokuju različita oštećenja crijevne flore.
 Foto: Istock
Ključ zdravlja

Što najviše može oštetiti naša crijeva i kako im možemo pomoći

Naša crijevna flora svakodnevno je izložena brojnim opasnostima koje je mogu oštetiti. Evo nekih najštetnijih.

ANTIBIOTICI

Jedna od najčešće propisivanih skupina lijekova u suvremenom svijetu dugotzrajno uništava korisne bakterije u našoj probavi, mijenja bakterije, viruse i gljivice iz benignih u patogene dajući im sposobnost prodiranja u tkiva gdje uzrokuju bolesti te stvara rezistenciju zbog čega se koriste sve snažniji i učinkovitiji antibiotici koji izravno oštećuju imunosni sustav, što nas vodi u začarani krug jer smo sve osjetljiviji na infekcije i sve podložniji većoj upotrebi antibiotika. Produljeno uzimanje antibiotika može u potpunosti ukloniti korisne bakterije iz probavnog sustava što omogućuje invaziju patogenih bakterija i drugih mikroba. Šteta je veća kada se antibiotici uzimaju oralno i kada se kroz dulje vrijeme uzima manja doza kao što je to slučaj kod liječenja akni, kronične upale mokraćnog mjehura, kronične upale uha i drugih kroničnih upala.

Jako je važno uz antibiotik uzimati i probiotik jer se, i kada se antibiotik uzima kratko, u crijevima se korisne bakterije oporavljaju dugo - od tjedna do mjesec dana. Osim uzimanja u obliku lijeka, antibioticima smo izloženi i preko hrane.

Poznato je, naime, da industrijski uzgojene životinje i perad redovito dobivaju antibiotike pa su i namirnice dobivene od njih (meso, jaja, mlijeko) prepune antibiotika i bakterija otpornih na antibiotike, uzgojenoj ribi i školjkama rutinski se dodaju antibiotici u bazene, a voće, povrće, žitarice i grahorice često su prskane antibioticima u cilju kontrole bolesti. Dijareja i infekcije bakterijom Clostridium difficale spadaju među najčešće neželjene nuspojave antibiotske terapije.

OSTALI LIJEKOVI

I drugi lijekovi, osobito ako se uzimaju dulje vrijeme, štetno utječu na crijevnu floru. Osobe s kroničnim bolovima, koje uzimaju analgetike, ili oni koji uzimaju steroidne lijekove imaju dodatno oslabljeni imunosni sustav, što njihov organizam čini podložnijim za razne bolesti, primjerice infekciju Candidom.

Crijevnu floru razaraju i kontracepcijske tablete, a kad žena koja godinama koristi ovaj oblik zaštite, odluči zatrudnjeti, u startu ima narušenu crijevnu floru. Dijete se rađa sa sterilnim crijevima i većinu crijevne flore dobiva od majke, a ako ona ima poremećenu crijevnu floru, dijete će biti sklonije razvoju atopijskog dermatitisa, astme i drugih alergija.

Tablete za spavanje, lijekovi protiv žgaravice, antipsihotici, citostatici i mnogi drugi isto tako uzrokuju različita oštećenja crijevne flore, probavnog i imunosnog sustava.

Lijekovima uzrokovan disbalans crijeva najčešće je najteži oblik tog poremećaja koji je i najotporniji na liječenje. U posljednjih pedeset godina potrošnja lijekova raste ogromnom stopom u zapadnom svijetu, međutim većina malo razmišlja što oni sve čine organizmu, a kamoli kako djeluju na crijevnu floru.

PREHRANA

Prerađene namirnice, previše šećera i ugljikohidrata u probavnom sustavu povećava broj raznih gljivica, osobito Candide, streptokoka i stafilokoka, nekih vrsta bakterija iz roda Clostridia, a bijeli kruh, kolači, keksi, pekarski proizvodi i tjestenina (proizvodi od bijelog brašna, šećera) potiču nastanjivanje parazita u crijevima. Mijenjanjem prehrambenih navika disbalans crijeva uzrokovan samo lošom prehranom može se ispraviti.

BOLESTI

Razne zarazne bolesti i infekcije virusima mogu trajno naštetiti crijevnoj flori te je ponovno naseljavanje korisnih bakterija važna sastavnica liječenja oboljelih. I razne druge kronične bolesti poput dijabetesa, autoimunih bolesti, endokrinoloških, pretilosti često su praćene oštećenjima crijevne flore.

NEKE TERAPIJE

Nakon kirurških zahvata, hormonske terapije, kemoterapije i radioterapije uništene su dobre bakterije u probavnom sustavu.

STRES I OSTALO

Dugotrajni fizički ili psihološki stres može trajno narušiti esencijalnu crijevnu floru. Fizičko iscrpljivanje, starenje, alkoholizam, onečišćen okoliš, izloženost toksičnim tvarima, ionizirajuće zračenja i klimatski ekstremi također utječu na naše korisne bakterije u probavnom sustavu.

SAZNAJTE KAKO ODRŽAVATI ZDRAVA CRIJEVA!

Linker
18. srpanj 2023 19:21