FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
učinkovita metoda

Što možete očekivati na psihološkom savjetovanju?

Iako nas sama riječ savjetovanje navodi na to da pomislimo da ćemo dobiti savjete, to zapravo nije tako


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Savjetovanje provodi osoba koja je završila odgovarajuće obrazovanje. Podloga mogu biti psihologija, socijalni rad i slične profesije te se nakon toga osoba školuje u jednom psihoterapijskom pravcu i time stječe znanje i vještine koje su potrebne za psihološko savjetovanje. Izvan Hrvatske postoje i drugi studiji koji su osmišljeni da osposobe svoje polaznike za savjetovanje kao što je npr. studij psihosocijalnog savjetovanja. Psihoterapijske edukacije traju od 4-6 godina i polaznici mogu početi provoditi savjetovanje pod supervizijom na 3-4 godini.


Razumijevanje i apsolutno prihvaćanje

Dobronamjerni savjeti su nešto što možemo očekivati od prijateljice na kavi, ali ne i od osobe koja se profesionalno bavi pružanjem psihološke pomoći. Zašto? Zato što onda samo savjetovanje ne bi bilo pretjerano korisno i trajalo bi jako kratko. To bi bilo više poput odlaska vidovnjaku koji nam kaže što trebamo napraviti. Stručne osobe to ne rade jer je dokazano da to nije najbolji način za pomoći osobi. Iako se to čini kao lakši put, zapravo nam je puno teže prihvatiti rješenja kada dođu izvana nego kada ih mi osjetimo u sebi i sami donesemo odluku. Kada nam netko kaže što bi trebali učiniti prvo nam na pamet padaju sve moguće prepreke i izazovi zbog kojih to neće biti lako izvesti. Suprotno tome, kada sami zaključimo da je nešto dobro za nas i da to želimo napraviti, tražit ćemo rješenja i mogućnosti.

Jedan problem ima više mogućih rješenja i na svakoj je osobi da odabere ono koje misli da je najbolje za nju. Psihološki savjetnik ili terapeut nije tu da odabere za nas, već da nas pažljivo usmjerava kako bi sami došli do svoje spoznaje. Sukladno tome, na psihološkom savjetovanju možemo očekivati razna pomno odabrana pitanja koja nas potiču na samo-refleksiju i mijenjanje percepcije o nama samima i svijetu oko nas. Uz to, terapeut će nas upoznati s nekim tehnikama i vježbama koje nam mogu pomoći kod našeg problema. Korisnost tih tehnika je u tome da ih redovito upotrebljavamo iako nas nitko neće osuđivati ako ih ne budemo upotrebljavali. Naša je odluka što ćemo od dobivenih psiholoških alata upotrebljavati i u kojoj mjeri. Sasvim je uredu da nam se neke vježbe ili tehnike ne svide i to treba napomenuti kako bi naš savjetnik znao prilagoditi tehniku koju nas podučava. Od terapeuta ćemo dobiti razumijevanje i apsolutno prihvaćanje bez obzira na to što nas muči.

Ključ je u redovitosti. Naš problem nije nastao u tjedan dana i ne možemo očekivati da će u tom roku nestati. Psihološko savjetovanje je vrlo učinkovita metoda ako joj damo vremena. Potrebno je u prosjeku 2-6 mjeseci kako bi se postigao željeni rezultat i zato ne treba odustati nakon prvog puta. Budite ustrajni i sigurno će se isplatiti!


Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
19. travanj 2024 20:17