Umor i problemi s koncentracijom
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Što može biti razlog mog stalnog umora?

Mnogo je razloga za umor - od obične prehlade, alergijskog rinitisa, depresije, plućnih, jetrenih bolesti, kronične bolesti bubrega i fibromialgija do zloćudnih bolesti, bolesti štitnjače i drugih autoimunih bolesti. Umor može biti znak slabokrvnosti, ali i šećerne bolesti

Često sam umorna. Ponekad mislim da bih mogla spavati cijeli dan i noć. Tlak mi varira i koncentracija mi baš nije najbolja. Mogu razgovarati s nekom osobom, pa i nešto komentirati, a da ubrzo više ne znam o čemu smo razgovarali. Već dulje vrijeme imam problema s jetrom i željezom. Šećer natašte bio mi je 9,1 a inače je 4,4. Može li povišeni šećer biti uzrok slabosti i nedostatka željeza? Imam 25 godina.

Tea D., Zagreb

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-endokrinolog:

Zagreb, 260815.
Dr. med. Anica Badanjak spec. internista u Sveucilisnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

"Mnogo je razloga za umor - od obične prehlade, alergijskog rinitisa, depresije, plućnih, jetrenih bolesti, kronične bolesti bubrega i fibromialgija do zloćudnih bolesti, bolesti štitnjače i drugih autoimunih bolesti. Umor može biti znak slabokrvnosti, ali i šećerne bolesti. Anemija (slabokrvnost) javlja se kad postoji manjak crvenih krvnih stanica (eritrocita). Najčešće je posljedica gubitka krvi, razaranja ili nemogućnosti stvaranja dovoljne količine crvenih krvnih stanica. Nedostatak željeza, vitamina B12 i folne kiseline izaziva anemiju. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje tzv. pernicioznu anemiju, u kojoj ne nedostaje željezo.

Slabokrvnost zbog manjka željeza

Slabokrvnost izazvana manjkom željeza u krvi najčešća je anemija. Javlja se često kod žena reproduktivne dobi zbog obilnih mjesečnica. Željezo je važno za naše zdravlje jer ima niz važnih funkcija u organizmu, kao što je prijenos kisika od pluća do stanica, a sudjeluje i u borbi protiv infekcija jer je dio imunosnog sustava. Unosimo ga u organizam pravilnom prehranom. Hrana bogata željezom: zeleno lisnato povrće, žitarice cjelovitog zrna, crveno meso, janjetina, iznutrice, ribe, orašasti plodovi, mahunarke, posebice grah. Vitaminom B12 bogate su namirnice životinjskog podrijetla: meso (iznutrice), perad, riba, morski plodovi, školjke, jaja. Hrana bogata folnom kiselinom: meso, jaja, cjelovite žitarice, zeleno povrće, rajčica, crveni grah, naranče. Izražen umor, pojačano žeđanje i glad, često mokrenje i gubitak težine znakovi su šećerne bolesti. Umor je čest kod neregulirane bolesti. Za dijagnozu šećerne bolesti savjetujem ponoviti laboratorijske parametre: šećer natašte, dva sata nakon doručka, HbA1c, c-peptid, test inzulinske osjetljivosti (HOMA). Kada se ustanovi anemija, potrebno je pronaći i njezin uzrok.

Što prije liječniku

Laboratorijska kontrola osnovnih parametara obično otkrije anemiju, a tada slijedi dodatna obrada i terapija. Savjetujem da se što prije javite liječniku, koji će odrediti kompletan program obrade nakon razgovora i pregleda. Evo savjeta kako se pripremiti za uzorkovanje krvi: 8-12 sati prije vađenja krvi nemojte jesti ni piti, ništa osim obične vode. Tri dana prije ne konzumirati alkohol, ne pušiti, ne izlagati se fizičkim naporima, uz uobičajenu prehranu. Na dan vađenja krvi ne uzeti lijekove koji mogu utjecati na rezultat, a to su kortikosteroidi, tiazidi, estrogeni, tiroksin."

Linker
19. travanj 2024 01:54