Na problem proširenih površinskih vena nogu utječu naslijeđe i ostali rizični čimbenici
 FOTOGRAFIJE: YAKOBCHUKOLENA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Što me čeka ako ne operiram vene?

Jedino efikasno i pravilno rješenje je operativni tretman. Postoje novi, suvremeni, minimalno invazivni endovenozni tretmani proširenih vena

Imam 27 godina i jako proširene vene na lijevoj nozi. Prve sam vene primijetila prije desetak godina, ali do sada nisam ništa poduzimala. Bojim se komplikacija koje me mogu zadesiti. Je li operacija jedino rješenje?

Ana K., Bjelovar

Odgovara prim. dr. Tihomir Perić, kirurg:

image
FOTOGRAFIJE: CROPIX


"Na izraženu kliničku sliku proširenih površinskih vena nogu utječu naslijeđe i ostali rizični čimbenici. Postoje stupnjevi razvoja kronične venske insuficijencije ovisno o stupnju oštećenja venskih zalistaka, nalazu kolor-doplera, tegobama, komplikacijama. To su CEAP klasifikacija i stupnjevi po Hachu. U početku su proširene vene nogu uglavnom estetski problem, u drugoj fazi postoje tegobe, umor, težina u nogama, otečenost, grčevi u mišićima, otečenost stopala i potkoljenica, a u završnoj fazi javljaju se komplikacije proširenih vena. To su upale vena - tromboflebitis; otvorene rane potkoljenice i gležnja; krvni ugrušak - tromboza, nekada i plućna embolija. Jedino efikasno i pravilno rješenje je operativni tretman. Postoje novi, suvremeni, minimalno invazivni endovenozni tretmani proširenih vena kao što su radiofrekventna ablacija ili obliteracija vodenom parom."

Linker
03. svibanj 2024 14:29