FOTOGRAFIJE: SJALE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Doktor u kući
Doktor u kući
dežurna ordinacija

Što me čeka ako ne operiram vene?

13. siječanj 2021.
Postoje stupnjevi razvoja kronične venske insuficijencije ovisno o stupnju oštećenja venskih zalistaka

Imam 27 godina i jako proširene vene na lijevoj nozi. Prve sam vene primijetila prije desetak godina, ali do sada nisam ništa poduzimala. Bojim se komplikacija koje me mogu zadesiti. Je li operacija jedino rješenje?

- Ana K., Bjelovar


Odgovara prim. dr. Tihomir Perić, kirurg, Zagreb

image 
FOTOGRAFIJE: BILJANA GAURINA/CROPIX

Na izraženu kliničku sliku proširenih površinskih vena nogu utječu naslijeđe i ostali rizični čimbenici. Postoje stupnjevi razvoja kronične venske insuficijencije ovisno o stupnju oštećenja venskih zalistaka, nalazu kolor-doplera, tegobama, komplikacijama. To su CEAP klasifikacija i stupnjevi po Hachu. U početku su proširene vene nogu uglavnom estetski problem, u drugoj fazi postoje tegobe, umor, težina u nogama, otečenost, grčevi u mišićima, otečenost stopala i potkoljenica, a u završnoj fazi javljaju se komplikacije proširenih vena.

To su upale vena -tromboflebitis; otvorene rane potkoljenice i gležnja; krvni ugrušak - tromboza, nekada i plućna embolija. Jedino efikasno i pravilno rješenje je operativni tretman. Postoje novi, suvremeni, minimalno invazivni endovenozni tretmani proširenih vena kao što su radiofrekventna ablacija ili obliteracija vodenom parom.

Teme
Linker
20. siječanj 2021 09:14