FOTOGRAFIJE: FRESHSPLASH GETTY IMAGES
znate li

Što kaže neuroznanost: kada bismo zapravo trebali ići na spavanje (i kada se buditi)

Imamo različite navike odlaska na spavanje, neki odlaze ranije u krevet, a neki su noćne ptice i vole biti dugo budni. No, kada se radi o spavanju, svi imamo dvojbe - koliko sna nam stvarno treba, kako možemo znati dobivamo li dovoljno od sna, i, naravno, postoji li idealno vrijeme za spavanje?

Iako svi imamo različite cikluse spavanja, neuroznanstvenica i autorica knjige "Biohack Your Brain", dr. Kristen Willeumier većini ljudi preporučuje idealno vrijeme za spavanje i buđenje

"Preporučujem da spavaju između 22 sata navečer i 6 sati ujutro, ako je moguće", kaže K. Willeumier i dodaje da naši mozgovi rade vrlo dobro kada su u rutini.

"Jedan sastavni aspekt dobre higijene spavanja stoga je odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme svaki dan", kaže ona.

Zašto je baš vrijeme od 10 do 6 najbolje za spavanje? Objašnjenje leži u našim hormonima. Oko 22 sata naše tijelo počinje proizvoditi melatonin, hormon koji primarno oslobađa epifiza noću i koji je povezan s kontrolom ciklusa spavanja i budnosti.

Nakon 21 sat idealno bi bilo započeti s pripremama za odlazak na spavanje, a većini je jedan sat dovoljno higijensku rutinu i vrijeme za opuštanje poput čitanja, meditiranja ili slušanja glazbe. Prije spavanja savjetuje se ne koristiti elektroničke uređaje i ne gledati TV.


Ispunjeni energijom

Iako nije svima potrebno osam sati sna, ustajanje u 6 sati trebalo bi vam omogućiti da se osjećate naspavano, ispunjeni energijom i poletni za dan pred vama. Dokazano je da je između 7,5 i 9 sati sna obično dovoljno da se odrasla osoba osjeća odmoreno kada se ujutro probudi. Ako ste bolesni, iscrpili ste se prethodnog dana ili ste intenzivnije vježbali, možda će vam trebati više sna.

"Ako vaš raspored rada ili obiteljski život ne dopuštaju spavanje između 22 i 6 sati, nije kraj svijeta. Važnije je da pokušate ostati dosljedni i usvojite ovu naviku. Što se više naše tijelo navikne na raspored buđenja, lakše ćete zaspati noću i probuditi se osvježeni ujutro", kaže neuroznanstvenica Kristen Willeumier.

Linker
20. travanj 2024 09:43