Previsoka temperatura u stanu, lijekovi, ali i bolesti - sve su to mogući razlozi.
 Foto: iStock
6 najčešćih razloga

Što kad vas 'peru' valunzi, a niste u menopauzi!?

29. lipanj 2018.
Donosimo mali vodič kroz česta ženska pitanja - prvi posvećujemo naletima vrućine koje je svaka žena ponekad osjetila iako je možda još 'miljama daleko' od menopauze. Evo koji su mogući razlozi.

Ako navale vrućine nisu povezane s menopauzom, bilo bi dobro zapisati u koje se doba dana javljaju i što ste radili prije toga, jer tako možete otkriti što je okidač, a takve informacije mogu pomoći i vašem liječniku.

Slijedi nekoliko najčešćih uzroka navala vrućine koji nisu povezani s menopauzom.

1. Lijekovi

Navale vrućine nuspojava su mnogih lijekova poput opioida, antidepresiva i nekih lijekova protiv osteoporoze.

ŠTO UČINITI: Obavijestite svog liječnika o toj pojavi jer vam može propisati sličan lijek koji neće izazivati navale vrućine. Ponekad je moguće da valunzi prođu sami od sebe kad se tijelo privikne na lijek.

2. Prekomjerna debljina

Masno tkivo u našem tijelu je metabolički aktivno i upravo zbog toga može izazvati pojavu navala vrućine.

ŠTO UČINITI: Jasno je da će najveća pomoć biti dijeta i redovita tjelovježba. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da su, u usporedbi s ispitanicama koje nisu ništa poduzimale da riješe problem debljine, one koje su prešle na zdraviju prehranu i bile fizički aktivne 200 minuta tjedno imale dvostruko manje navala vrućine.

3. Alergije i osjetljivost na hranu

Gotovo svatko osjeti nešto nalik valungu kad pojede neko jako začinjeno jelo, no ako imate neprepoznatu prehrambenu alergiju ili netoleranciju, nešto bi drugo moglo biti uzrok navale vrućine.

ŠTO UČINITI: Među najčešćim okidačima su alkohol, kofein i aditivi poput sulfita. Obratite pažnju na reakcije tijela idući put kad nešto od toga popijete ili pojedete. Ako to ne pomogne, možete se s liječnikom posavjetovati o provođenju eliminacijske dijete kako biste otkrili koju namirnicu ne podnosite.

Foto: iStock
Nije neobično da se znojite noću. Na to može utjecati predebeli pokrivač ili pidžama, ali i previsoka temperatura u spavaćoj sobi.

4. Tjeskoba

Psiholozi i psihijatri tjeskobu objašnjavaju kao fizičku manifestaciju emocija kao što su stres, strah ili briga. Ubrzano lupanje srca i nervoza klasični su simptomi tjeskobe, a tjeskoba može potaknuti druge neugodne simptome poput navale vrućine.

ŠTO UČINITI: Podsjetite se da morate duboko disati, to će vam pomoći da ublažite tjeskobu. U rješavanju problema tjeskobe učinkovite su joga i meditacija.

5. Bolesti

Bilo koji zdravstveni problem povezan s hormonima i endokrinim sustavom može uzrokovati simptome nalik onima menopauze. To naročito vrijedi za pretjerano aktivnu štitnjaču, koja često izaziva navale vrućine, no mogu ih izazvati i infekcije ili virusi.

ŠTO UČINITI: Ako je problem u štitnjači, vjerojatno ćete osjetiti još neke simptome osim valunga. Ubrzano lupanje srca, neobjašnjivo mršavljenje, učestalo mokrenje i iscrpljenost ostali su simptomi prekomjerno aktivne štitnjače. Što se tiče drugih stanja i bolesti, uključujući infekcije, obratite pažnju na simptome kao što su proljev, povišena tjelesna temperatura ili bol u trbuhu. Primijetite li bilo što od toga, obratite se liječniku.

6. Previsoka temperatura zraka u spavaćoj sobi

Tjelesna temperatura prirodno varira tijekom noći i nije uopće neobično da se žena usred noći probudi osjećajući vrućinu i znojeći se.

ŠTO UČINITI: Primijetite li da se valunzi javljaju uvijek noću, problem može biti u pregrijanoj prostoriji u kojoj spavate, previše deka i pokrivača ili predebeloj pidžami.

Teme
Linker
17. listopad 2022 12:50