Kod muškaraca mogući uzrok neplodnosti je odgođena ejakulacija, tj. nemogućnost ejakulacije prilikom seksualnog odnosa.
 Foto: Istock
intimna ordinacija

Što kad su uzroci neplodnosti muški seksualni problemi

27. prosinac 2018.
Neplodnost u braku definira se kao nemogućnost zanošenja kod para koji ima nezaštićene seksualne odnose dulje od 12 mjeseci. Uzroci neplodnosti mogu biti brojni i različiti, a iznimno su rijetko to seksualni problemi.

Ivica ima 34 godine i posljednjih pet godina on i supruga pokušavaju dobiti dijete. Međutim, Ivica ima jedan specifičan problem zbog kojeg im je to nemoguće - ne može svršiti u odnosu. Može postići erekciju, može je održati, ali koliko god da seksualni odnos traje ili koliko god mu seksualna aktivnost izaziva ugodu i uzbuđenje, ne može svršiti. Kad masturbira, sam za sebe, svršava bez teškoća.

Uključeni su u obradu neplodnosti i njegov spermiogram potpuno je uredan. Kod žene nije nađeno nekih razloga zbog kojih ne bi mogli imati potomstvo. Budući da je isključen svaki organski uzrok i s obzirom na vrlo specifičnu prirodu Ivičina problema, upućen je u seksološku ambulantu.

Neplodnost u braku definira se kao nemogućnost zanošenja kod para koji ima nezaštićene seksualne odnose dulje od 12 mjeseci. Uzroci neplodnosti mogu biti brojni i različiti, a seksualni se problemi iznimno rijetko javljaju kao uzrok neplodnosti. Kod žena vaginizam može dovesti do neplodnosti jer žena zbog grčenja mišića oko vagine ne može ostvariti penetraciju. Kod muškaraca mogući uzrok neplodnosti je odgođena ejakulacija, tj. nemogućnost ejakulacije prilikom seksualnog odnosa.

Orgazam i ejakulacija

Odgođena ejakulacija definira se kao otežana ejakulacija, odnosno ejakulacija koja se zbiva dugo nakon početka penetracije ili se uopće ne događa. Valja je razlikovati od anejakulacije, kod koje uopće ne dolazi do ejakulacije ni na koji način i ni u kojim uvjetima (i koja je iznimno rijetka). Također, treba je razlikovati od retrogradne ejakulacije, kod koje dolazi do ejakulacije, ali ejakulat (sperma) ne izlazi van, već završi u mokraćnom mjehuru (zbog slabosti sfinktera mokraćnog mjehura). U slučaju retrogradne ejakulacije muškarac najčešće navodi da je doživio orgazam, ali da nije izašla sperma, tj. da je imao "suhi orgazam". Na ovom mjestu važno je napomenuti da orgazam i ejakulacija nisu istoznačnice, premda se javljaju (najčešće) istodobno.

Orgazam je subjektivni osjećaj visokog uzbuđenja i ugode, vrhunac seksualnog uzbuđenja i doživljaja. Orgazam je psihološki, subjektivni fenomen koji se stvara u mozgu.

Za razliku od toga, ejakulacija je izbacivanje sjemena (sperme, ejakulata) iz tijela kroz mokraćnu cijev. Orgazam i ejakulacija kod većine muškaraca i u većini slučajeva događaju se istodobno. Međutim, moguće je i da se ova dva procesa odijele te je moguće da muškarac ima orgazam, a nema ejakulaciju (npr. kod djece prije puberteta, kod anejakulacije, nakon nekih operacija na prostati i slično). Također je moguće da ejakulira, a ne doživi orgazam (što se naziva anorgazmija).

Kod odgođene ejakulacije muškarcu treba jako puno vremena i puno podražaja da doživi orgazam, tj. da ejakulira. Kad je odgođena ejakulacija blažeg oblika, muškarac uz dulju stimulaciju i uz dulji seksualni odnos ipak može ejakulirati. Kod ovih muškaraca seksualni odnos najčešće traje sat ili dva prije nego što ejakuliraju. Kod nešto težeg oblika (kao kod našeg Ivice) muškarac ne može uopće ejakulirati u seksualnom odnosu, ali može ejakulirati prilikom masturbacije.

Najteži oblik

Konačno, kod najtežeg oblika muškarac ne može postići ejakulaciju ni prilikom masturbacije (ili je postiže uz vrlo specifične oblike podraživanja i vrlo teško i nakon dugog podraživanja). Kod ovih posljednjih dviju vrsta odgođene ejakulacije mogući su i problemi s neplodnošću jer muškarac ne može svršiti u peno-vaginalnom seksualnom odnosu. Odgođena ejakulacija nije rijedak problem i oko 10 posto svih muškaraca koji se javljaju u seksološke ambulante dolazi upravo zbog ovog problema.

Ovaj je problem nešto češći kod starijih muškaraca, a mogu ga izazvati i određeni lijekovi (najčešće se radi o antidepresivima - selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina, koji upravo povišenjem razine serotonina odgađaju ejakulaciju).

Rjeđe, moguće je da odgođena ejakulacija nastane zbog nekog tjelesnog problema (npr. kod bolesti štitnjače - hipotireidoze).

Različite tehnike

Jedan od mogućih uzroka odgođene ejakulacije je i specifičan, neuobičajen način masturbacije. Tako npr. muškarci koji masturbiraju na neki neobičan, rijedak, visoko specifičan način (npr. da se taru o tvrdu podlogu, bez korištenja ruke) na neki se način "nauče" na drugačiju vrstu podraživanja i njima podražaj koji nastaje prilikom peno-vaginalne penetracije nije dovoljan da bi doveo do orgazma. Također, katkad se problem sa svršavanjem u odnosu događa i kod muškaraca koji su dugotrajno (godinama) i učestalo koristili neku specifičnu pornografiju (npr. neki sadržaj koji je teško postići u stvarnim uvjetima) te su se "navikli" na ovu vrstu specifičnih psiholoških podražaja koje također ne mogu ostvariti u odnosu i zbog toga u odnosu ne mogu svršiti.

Valja spomenuti i mogućnost da upravo intenzivni odnosi u plodne dane, koji nisu spontani, već se moraju obavljati upravo u vrijeme ovulacije, kod neplodnih parova mogu dovesti do odgođene ejakulacije.

Naime, parovi koji imaju problema sa zanošenjem moraju imati odnose u vrijeme kad su ženi plodni dani, a ne onda kad bi oni to željeli. Ovaj pritisak da se imaju odnosi može pridonijeti odgađanju ejakulacije.

Također, muškarčeva nesklonost da ima djecu (tj. ako on to ne želi u određenom trenutku) može dovesti do problema s ejakuliranjem. Važno je reći da se odgođena ejakulacija, bez obzira na uzrok i intenzitet, može liječiti. Kao prvo, potrebno je paru objasniti da ako im je najvažnija stvar da zanesu, do oplodnje može doći i bez muškarčeve penetracije. Naime, ako muškarac ima uredan spermiogram te ako može svršiti u masturbaciji, njegov se ejakulat može ubaciti u ženinu vaginu špricom (što je zapravo slično penetraciji, samo što se penetrira špricom, a ne penisom). Za uspješno seksološko liječenje odgođene ejakulacije upravo je važno da par ne radi na djetetu, jer njihova želja da zanesu je pritisak za muškarca i u svakom slučaju otežava postizanje ejakulacije.

Ponekad i lijekovi

U prvom koraku potrebno je utvrditi koja je zadnja sigurna zona u kojoj muškarac može svršiti. Npr. može li svršiti ako masturbira pred ženom? Može li svršiti ako ga ona stimulira rukom? Kad se utvrdi zadnja sigurna "točka", od nje se kreće dalje u koracima, prema situaciji koja je što sličnija penetraciji. Tijekom liječenja koriste se različite tehnike kojima je cilj umanjiti anksioznost, više se usmjeriti na dodir, uzbuđenje, percepcije iz tijela, ugodne osjećaje u penisu, ali i u drugim erogenim zonama, uz isključivanje razmišljanja i analiziranja. Tome mogu pridonijeti tehnike kao što su vježbe usmjerenog diranja, vježbe vođene masturbacije, osvješćivanje tijela u seksualnim i neseksualnim situacijama i slično.

Također je potrebno istražiti različite domene iz kojih proizlazi seksualno uzbuđenje (vidni i taktilni podražaji, maštanje, igranje uloga i slično) te raditi na kombiniranju ovih različitih modaliteta koji izazivaju seksualno uzbuđenje.

U nekim slučajevima pomoći mogu i seksualne igračke i pomagala. Npr. vibrator primijenjen na frenulum penisa obično može ubrzati ejakulaciju. Nadalje, postoje i neka još specifičnija pomagala koja se koriste za ejakulaciju u najtežim slučajevima kao što je elektrovibrator. Katkad se mogu koristiti i lijekovi koji podižu razinu dopamina i tako ubrzavaju postizanje ejakulacije.

Teme
Linker
26. rujan 2022 22:13