Jeste li se ikad zapitali u kakvom je stanju vaša jetra i koje namirnice će joj pomoći?
 Foto: Istock
male promjene

Što kad su bubrezi, jetra i mjehur puni toksina - trikovi koji 'pale' iz prve

Donosimo nekoliko savjeta koji će održati vaše tijelo zdravim u godinama koje dolaze.

Jetra, bubrezi i mjehur su važni organi, a koji nam, ako ih ne pazimo, mogu uzrokovati velike probleme. Zato donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će održati vaše tijelo zdravim u godinama koje dolaze.

Oni će vam pomoći da vaši bubrezi, jetra i mjehur riješe nepotrebnih toksina.

Smanjite količinu soli i bezalkoholnih pića

Mnoge od tih namirnica postale su dio naše svakodnevne prehrane, ali ih treba jesti samo umjereno. Najnovije istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da hrana s visokim udjelom soli ne samo da pogubno utječe na krvni tlak već može uzrokovati oštećenje jetre kod odraslih osoba.

Previše natrija u tijelu može biti posljedica gubitka tekućina koja često dovodi do dehidracije. Kada postoji značajan gubitak vode u tijelu, izlučivanje urina smanjuje se i on postaje gust i tamno žut.

ČITAJTE I: 7 očitih znakova da ste pretjerali s unosom slane hrane

Više čaja, vode i brusnica

Postoji cijeli niz namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu kako biste smanjili količinu toksina u tijelu. To uključuje pića kao što su zeleni čaj, čaj od đumbira i obična voda. Brusnice i smeđe alge također su sjajan izbor.

Vitamini

Vitamin B6, omega-3 i kalijev citrat će vam pomoći smanjiti vjerojatnost razvoja bubrežnih kamenaca. Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca.

Pokušajte s dvodnevnim čišćenjem od toksina

Doručak: Jednostavan sok s voćem kao što je sok od repe sa sušenim brusnicama ili smoothie, po mogućnosti od špinata.

Ručak: Za ručak možete probati drugi smoothie. Ako ne želite piti prva dva obroka, možete umjesto toga pojesti žitarice od vrućeg prosa. Dodajte mu svoje omiljeno voće.

Večera: Za posljednji obrok u danu tu je ukusna salata u koju ćete dodati krto meso ili tofu i krišku limuna.

Prije nešto što unesete promjene u svoju prehranu, konzultirajte se s liječnikom.

ČITAJTE I: 6 znakova da vam je jetra prepuna toksina

Kegelove vježbe za mjehur

Izvode se kontroliranim stezanjem i opuštanjem mišića - u osnovi, to je ono što bi biste napravili ako žele zaustaviti protok mokraće. Ako se rade redovito, one mogu pomoći kod inkontinencije.

Prije svega je bitno osjetiti mišiće zdjeličnog dna, a onda i pravilno izvoditi vježbe. Tek kada pravilno znate kako aktivirati mišiće, ove vježbe će imati smisla.

Vježbanje

Neizostavni dio čišćenja organizma je i redovita tjelesna aktivnost. Vježbanje će potaknuti niz metaboličkih procesa, ali i znojenje, koje pospješuje lučenje otpadnih tvari iz organizma. Jetra igra ključnu ulogu u čišćenju organizma od štetnih tvari pa je važno pobrinuti se za njezino zdravlje. Čaj od metvice jedan je od boljih izbora.

Smoothie za zdrave bubrege

Jednu šalicu bademovog mlijeka pomiješajte s pola šalice tofua i pola šalice špinata. Dodajte malo bobičastog voća ili jabuka.

Drugi recept uključuje jednu šalicu sojinog mlijeka, jednu zamrznutu bananu, pola šalice špinata i vaše omiljeno voće. Dodavanje spiruline također može pomoći!

Linker
03. travanj 2024 08:12