FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HZJZ objašnjava

Što kad se putovanje preklopi s terminom za cijepljenje? Dvije su mogućnosti

I za jednu i za drugu opciju treba znati sljedeće

Što ako otputujete na godišnji odmor i dobijete termin za primanje prve ili druge doze cjepiva protiv koronavirusa? Hrvatski zavod za javno zdravstvo objašnjava da u tom slučaju postoje dva rješenja. Prva je mogućnost iznimno se cijepiti prije ili poslije predviđenog termina, a druga je cijepiti se u mjestu gdje boravite u terminu cijepljenja.


No, i za jednu i za drugu opciju treba znati sljedeće:

1. Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta tijekom planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje. Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, za Modernu 4 tjedna (može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), a za cjepivo Vaxzevria (AstraZeneca) 4-12 tjedana.

Cjepivo Janssen Johnson&Johnson primjenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina, poručuju iz HZJZ-a.

2. Druga je mogućnost da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva.

- Organizacija i planiranje cijepljenja unaprijed zahtijevaju informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva. Stoga molimo građane da u tom slučaju najave i dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka, odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu - priopćili su

Linker
25. travanj 2024 17:43