Ako antibiotici promjene balans u mikrobiomu, može se povećati broj štetnih bakterija
 Getty Images
moćan spasitelj

Što kad antibiotik uzrokuje proljev i probavne tegobe? Znamo što će vam pomoći

Bakterijska ravnoteža u crijevima ključna je za naše ukupno zdravlje, jer o crijevima ovisi oko 80 posto imuniteta čovjeka

Vjerojatno se dogodilo i vama - mučila vas je bakterijska infekcija, dišna ili možda urinarna, dobili ste antibiotike na recept, počeli ste kuru i baš kad vam se stanje popravilo - dobili ste proljev. Antibiotici su ključni lijekovi za uništavanje štetnih bakterija, ali dok oni obuzdavaju infekciju, kolateralne žrtve mogu postati dobre bakterije u crijevima. Rezultat je proljev koji se može javiti i tjednima nakon što ste prestali uzimati lijek.

Stanje može ublažiti posebna prehrana tijekom antibiotske kure, pa se preporučuje jesti namirnice bogate prebioticima i probioticima ili uzimati probiotike u kapsulama ili prahu.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji pridonose obnavljanju i održavanju prirodne bakterijske ravnoteže u crijevima. Prebiotici su pak nama neprobavljivi vlaknasti spojevi u biljnoj hrani koji služe kao 'gorivo' probioticima u našem probavnom sustavu i pomažu im da bujaju.

Bakterijska ravnoteža u crijevima ključna je za naše ukupno zdravlje, jer o crijevima ovisi oko 80 posto imuniteta čovjeka. Crijevni mikrobiom, tj. zajednica svih mikroorganizama u crijevima, ima presudnu ulogu u apsorpciji sastojaka iz hrane, štiti nas od patogena unesenih hranom, čisti nas od toksina, sudjeluje u sintezi vitamina...

Prebioticima su bogati zeleno lisnato povrće, luk, češnjak, šparoge, banane, jabuke, ječam, zob, kakao, lanene sjemenke itd. Njihova konzumacija povoljno će utjecati na povećanje broja 'dobrih' bakterija kao što su Bifidobacteria i Lactobacillus. Probiotike sadrži fermentirana hrana poput kiselog kupusa, tempeha, kimčija, misa, jogurta, kefira.


Probavne smetnje

Naša crijeva sadrže oko tisuću različitih bakterijskih vrsta i oko stotinu bilijuna bakterija. U stanju ravnoteže oko 80 posto bakterija one su iz nama korisnih sojeva. No, ako antibiotici promjene balans u mikrobiomu, može se povećati broj štetnih bakterija. Imunosni sustav tada nastoji uništiti višak štetnih bakterija, no u tom se procesu oštećuje sluznica crijeva, javlja se upala i dolazi do proljeva povezanog s uzimanjem antibiotika.

Jedna je studija pokazala da proljev povezan s antibioticima pogađa od pet do 39 posto pacijenata, ovisno o tome koji su antibiotik uzeli.

No, istraživanja pokazuju da probiotici mogu zauzdati probavne probleme - metaanaliza 34 studije otkrila je da probiotici reduciraju pojavu proljeva povezanog s antibioticima 52 posto.

Treba pripaziti na vrijeme uzimanja probiotika, jer ako se uzmu istovremeno s antibiotikom lijek može uništiti i dobre bakterije iz probiotika. Neka razmak bude dva sata kako bi se snizila razina sastojaka u probavnom sustavu, a svejedno je što ćete uzeti prvo.


Kako izabrati probiotik

Na tržištu se nudi obilje probiotskih proizvoda. Kako ćete izabrati onaj koji vam odgovara? Važni kriteriji su doza, različitost sojeva i odgođeno otpuštanje.

Probielle FORTE sadrži kombinaciju tri soja probiotičkih bakterija (L. helveticus R0052, L. rhamnosus R0011 i Bifidobacterium longum R0175) i kvasca Saccharomyces boulardii koji ima sposobnost vezanja patogenih bakterija i njihovih toksina te pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma.

Ova optimalna kombinacija pruža dvostruku liniju obrane u crijevima i pokazuje sinergijski učinak djelovanja, prikladan za djecu stariju od 3 godine i odrasle. U prvoj liniji obrane su vezanje uz patogene i potiskivanje njihovog rasta, a u drugoj liniji obrane iskazuje se efekt štita. Probielle FORTE pomaže kod putnih proljeva, akutnih dijareja, proljeva povezanih s antibioticima te u uspostavi poremećene ravnoteže mikrobioma.

● Putna dijareja ili putnički proljev može biti uzrokovan raznim mikroorganizmima iz hrane i vode. Najčešće se pojavljuje na putovanjima u manje razvijene zemlje, pa se preporučuje prevencija - oprez kod uzimanja hrane i pića te putna ljekarna koja sadrži probiotik.

● Akutna dijareja može se javiti kao obrambeni mehanizam organizma u borbi protiv infekcije ili virusa. Najčešće su to rotavirus, norwalk virus, adenovirus, astrovirus, torovirus…).

● Dijareje uzrokovane antibioticima

Postotak pacijenata s ovim problemom varira ovisno o antibiotiku koji se koristi, ali prosječna stopa je oko 25 posto. Dijareje uzrokovane antibioticima (AAD) pojavljuju se kada antibiotik poremeti ravnotežu crijevnih bakterija. Uz antibiotik se stoga preporučuje uzimati probiotik kako bi se uspostavila ravnoteža mikrobioma, spriječila ili zaustavila AAD.

● Uspostava poremećene ravnoteže mikrobioma

Crijeva su organ koji je najbogatiji imunosnim stanicama. Osjetljiva ravnoteža mikrobioma izuzetno je važna za borbu protiv patogenih mikroorganizama i njihovih toksina.


Sponzorirani sadržaj.



IZVORI:

Linker
11. travanj 2024 06:29