FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što jesti da se malo udebljam, ali da se kolesterol ne povisi?

Dnevno se preporučuju tri obilnija obroka i 2-3 međuobroka. Treba odabrati na mirnice iz svih osnovnih skupina - žitarica, voća i povrća, mesa te mlijeka i masnoća

Imala sam povišeni kolesterol koji sam uspjela sniziti konzumiranjem češnjaka, meda i jabučnog octa. Sada je kolesterol uredan, ali sam jako smršavjela i osjećam se iscijeđeno. Zanima me što bih trebala jesti da se malo udebljam, a da mi se kolesterol opet ne povisi.

Lidija U., Zagreb

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat:

"Da biste počeli dobivati na težini, dnevno se preporučuje unijeti do datnih 500 kcal od uobičajenog i tako ćete tjedno dobivati oko pola kilograma. Dnevno se preporučuju tri obilnija obroka i 2-3 međuobroka. Treba odabrati na mirnice iz svih osnovnih skupina - žitarica, voća i povrća, mesa te mlijeka i masnoća. Od ugljikohidrata neka to budu namirnice poput integralnih peciva, tjestenine i riže, a kako bi se osigurale potrebne bjelančevine, najbolje je jesti ribu, piletinu, puretinu, jaja i nemasno crveno meso. Masti moraju osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa, a prednost imaju nezasićene i ome ga-3 masne kiseline, koje nalazimo u maslinama i masli novom ulju, masnoj ribi, orašastom voću, sjemenkama, avokadu. Uz prehranu za debljanje poželjna je i redovita tjelesna aktivnost za bolji apetit i povećanje mišićnog tkiva."

Linker
21. travanj 2024 06:17