FOTOGRAFIJE: ELENALEONOVA GETTY IMAGES
dežurna ordinacija

Što je demencija Lewyjevih tjelešaca i kako je prepoznati

S obzirom na to da posebno u početku može sličiti Parkinsonovoj ili Alzheimerovoj bolesti, često je nedijagnosticirana ili krivo dijagnosticirana

Mama ima 60 godina i dobila je dijagnozu demencije Lewyjevih tjelešaca. Što je to?

Jasna U., Pula


Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog

Demencija s Lewyjevim tjelešcima druga je najučestalija demencija karakterizirana nenormalnim depozitima proteina zvanog alfa-sinuklein, koji se nazivaju Lewyjeva tjelešca, u kortikalnim neuronima, a također u diencefalonu i moždanom deblu. To je kronična neurodegenerativna bolest karakterizirana ranim nastankom demencije (fluktuacije budnosti, orijentacije i pažnje, pamćenje je oštećeno, najviše vidno-prostorne i vidnokonstrukcijske sposobnosti), vidnih halucinacija (može ići do psihoze unutar godinu-dvije od postavljanja dijagnoze), zajedno sa simptomima parkinsonizma (bradikineza, tremor, smetnje hoda). Oboljeli imaju smetnje spavanja (REM sleep behaviour disorder) koje mogu prethoditi demenciji, a također se rano javljaju padovi i autonomne disfunkcije (smetnje mokrenja, stolice, kontrole tlaka i regulacije temperature).

S obzirom na to da posebno u početku može sličiti Parkinsonovoj ili Alzheimerovoj bolesti, često je nedijagnosticirana ili krivo dijagnosticirana. Mnogi nisu upoznati s njom niti je prepoznaju ili rijetko pomisle na tu bolest. Ne zna se što je uzrok, ali se govori o genetskim i okolišnim čimbenicima. Od rizičnih faktora spominju se dob, oboljeli član obitelji i muški spol, a zdrav način života (vježbe, mentalne stimulacije, prehrana), kao i kod svih drugih demencija, može odgoditi nastanak simptoma. Rana dijagnoza je važna ne samo zato što smanjuje anksioznost i neizvjesnost u obitelji nego i stoga što neki lijekovi za demenciju imaju kod ovog oblika bolji učinak od drugih, a neki lijekovi mogu i pogoršati simptome.


Liječenje je simptomatsko

Prosječno trajanje bolesti je 5-7 godina, iako ima odstupanja (2-20 godina) ovisno o općem stanju oboljelog, dobi i težini simptoma. Neki su bolesnici izrazito osjetljivi na male doze neuroleptika. U liječenju se koriste levodopa za simptome parkinsonizma, atipični neuroleptici za psihičke smetnje i halucinacije te klonazepam za smetnje spavanja, inhibitori kolinesteraze za demenciju. Uz to je važna fizikalna terapija, logopedski tretman, radna terapija, psihoterapija te pomoć obitelji i bolesniku preko udruga i grupa.

Linker
14. travanj 2024 07:15