SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što je Apgar test, kako se provodi i zašto je važan?

Test prilagodbe novim uvjetima života

Što je Apgar test, kako se provodi i zašto je važan?

  • Lidija T., Karlovac


Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar

Apgar test je jednostavna i brza procjena stanja novorođenog djeteta netom nakon poroda, prema pet tjelesnih karakteristika: boji kože, radu srca, tonusu mišića, refleksima i disanju. Apgar ocjena pokazuje kako se novorođenče prilagođava novim uvjetima života i treba li mu hitna zdravstvena pomoć za prilagođavanje tim novim uvjetima (oživljavanje, toaleta dišnih puteva, kisik). Koristi bodovnu skalu od 1 do 10.

Niže vrijednosti Apgar testa (do tri boda) češće ima novorođenčad nakon izrazito teškog i dugotrajnog poroda, rođena carskim rezom i ona koja udahnu tekućinu u dišne puteve. Većina djece se brzo oporavlja, broj bodova brzo se mijenja - procjena se vrši u 1., 5. i 10. minuti života. Apgar ocjena slabo korelira s kasnijim neurorazvojem, osobito u terminske djece.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 12:59