FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što izaziva giht i koje namirnice treba izbjegavati?

U danima kada se ne javljaju akutni napadaji kod kroničnih slučajeva manje količine mesa mogu se uzimati do tri puta tjedno. Uputno je tada jesti teletinu, pureće i pileće bijelo meso, ribu, uz pažljivu pripremu

Što može izazvati giht i, ako se javi, kako ga eliminirati? Redovito uzimam omega-3 kiseline i pijem puno soka od rajčice. Može li to pomoći?

Zvone B., Šibenik

Odgovara prim.dr. Slavko Lovasić, spec. obiteljske medicine:

"Giht je bolest koja se može nasljeđivati (netko od članova bliže obitelji) ili je stečena. Nastaje kao posljedica trajnog, nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, a uzroci te pojave mogu biti brojni. Giht se javlja u prvom redu zbog odlaganja soli mokraćne kiseline, koje nazivamo urati, u obliku kristala u kosti, hrskavicu i sinovijalnu tekućinu zglobova. Vrlo često to je zglob palca na nozi, koljeno, laktovi, a mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi. Bolest se u početku manifestira akutnim napadajima boli u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koja se nakuplja u zglobovima. Kasnije, tijekom nastanka kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga urata u zglobovima i oko njih. Te se naslage nazivaju tofi. Uz nastanak tofa u zglobovima i deformaciju zglobova koja se javlja uslijed tog taloženja, u kroničnoj fazi bolesti mogu se javiti oštećenje bubrega i bubrežni kamenci. Kod akutnog napadaja gihta zabranjena je svaka upotreba mesa i mesnih proizvoda te konzumiranje iznutrica (jetra, bubreg, srce, pluća), jake juhe od mesa i kosti te riblje juhe.

Što ne jesti

U danima kada se ne javljaju akutni napadaji kod kroničnih slučajeva manje količine mesa mogu se uzimati do tri puta tjedno. Uputno je tada jesti teletinu, pureće i pileće bijelo meso, ribu, uz pažljivu pripremu. Sve mora biti pripremljeno s malo masnoće, najbolje na pari. Dobro je na tako pripremljeno jelo na kraju dodati koju žličicu visokovrijednog maslinovog ulja. Isto vrijedi za ribu i morske plodove, ali je uputno izbjegavati školjkaše i mekušce. Nikako se ne smiju jesti (posebno tijekom akutnih napadaja): mozak, jetrica, jaja, suhomesnati jako začinjeni proizvodi. Dopuštene su sve vrste povrća, ali umjereno. Povrće koje sadrži određenu količinu purina, a to su špinat, gljive, grah, cvjetača, grašak, šparoge, leća - treba izbjegavati. Juhe od bučinih koštica i krumpira su dopuštene, a krumpir je bolje kuhati u ljusci ili na pari. Prženi se krumpir nikako ne preporučuje zbog izrazite količine masnoća. Kao dodatak kuhanom povrću mogu se na gotovo jelo usitniti češnjak i svježi peršin. Zob i proso, namirnice izrazito bazičnog karaktera, poznate su po svom blagotvornom djelovanju na izlučivanje mokraće te su odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i kostobolje.

Što umjesto šećera

Masti treba svesti na najmanju moguću mjeru jer usporavaju probavu i time izlučivanje mokraćne kiseline. Alkohol treba izbjegavati, a voće je bolje konzumirati u obliku svježe iscijeđenog soka. Kvasac i jela pripremljena s kvascem su strogo zabranjeni. Dobro je piti veće količine čaja od bilja koje potiču mokrenje (brusnica, menta, kopriva, preslice, a može i uvin ako vam odgovara njegov miris). Kavu i jaku čajeve treba svesti na najmanju mjeru. Umjesto šećera med se pokazao puno prihvatljivijim sladilom, no upotreba šećera nije zabranjena, uz oprez kod bolesnika koji imaju povišene vrijednosti šećera u krvi."

Linker
12. travanj 2024 15:02