FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Doktor u kući
Doktor u kući
dežurna ordinacija

Što ako vam je alkohol postao neka vrsta ispušnog ventila

03. prosinac 2021.
Vrijeme pandemije, koje već dugo traje, sigurno ne olakšava vaš problem, već ga je očito i produbilo


Već se duže vrijeme, oko četiri godine, borim s ovisnošću o alkoholu. Depresivna sam i pesimistična, a alkohol smatram kao nekom vrstom ispušnog ventila. Mislim da je u doba korone ova ovisnost dodatno pogoršala moje psihičko stanje. Bila sam kod psihijatra i sada uzimam antidepresive. Kako izbjeći poriv za konzumacijom alkohola te kako se okupirati da ne dođem u takvu situaciju? Imam 26 godina i bilo kakav savjet puno bi mi pomogao.

- Marija Š., Zagreb


Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, KBC Vrapče:

image

dr. Andrea Tomić

Iz vašeg upita nije razvidno kad ste bili kod psihijatra, koji antidepresiv uzimate i koliko dugo, što bi olakšalo davanje preciznijeg odgovora. Međutim, mogu reći kako je poznato da je uz alkoholizam često prisutan i depresivni poremećaj, pogotovo kod žena, i da se uz primjenu antidepresiva očekuje postizanje boljeg raspoloženja i optimističnijeg stava u životu, kao i reduciranje potrebe da vam alkohol bude "ispušni ventil" ili sredstvo za "samoliječenje". Treba znati da je za dobar učinak antidepresiva potrebno određeno vrijeme, 4-6 tjedana. Vrijeme pandemije, koje već dugo traje, sigurno ne olakšava vaš problem, već ga je očito i produbilo. Ipak, dobro je što ste problem prepoznali i potražili stručnu pomoć.

Osim farmakoterapije, koju ste dobili, sugeriram radno-okupacijsku terapiju, bavljenje nekim hobijem, ali i uključivanje u neki od klubova liječenih alkoholičara gdje ćete dobiti podršku osoba koje imaju isti problem kao vi i gdje ćete kontinuirano provoditi rehabilitaciju i resocijalizaciju, što je ključno za uspješno liječenje ovisnosti. Psihoterapija je također poželjna u liječenju.

Još bih navela kako postoji i mogućnost uzimanja kemijskog sredstva koje izaziva kemijsku internaciju, a poznato je kao Antabus, Esperal itd., što u prvoj godini apstinencije, onoj najosjetljivijoj, osigurava potporu bolesniku i daje mu snagu da ne pije alkoholna pića. Međutim, važno je znati da to sredstvo može biti propisano samo motiviranim bolesnicima koji znaju procijeniti njegovo djelovanje, s obzirom na nuspojave koje može izazvati u kombinaciji s alkoholom. Postoje i lijekovi koji smanjuju želju za alkoholom pa je i to jedna od mogućnosti. Zaključno bih navela kako je važno da otvoreno i iskreno razgovarate sa svojim psihijatrom o svojim osjećajima, strahovima, dilemama, ali i o svim mogućnostima liječenja i da za sebe odaberete najbolje.

Teme
Linker
11. lipanj 2022 23:54