Brojna su istraživanja vitamin D povezala s višestruko pozitivnim učincima na naše zdravlje
 Getty Images/iStockphoto
novi sveti gral medicine

Štiti kosti, mišiće, kožu, srce i krvne žile, mozak, imunosni sustav... Provjerite u našem testu u kolikom ste zaostatku s unosom vitamina D

Kralja vitamina među svima koji doprinose našem zdravlju, nemoguće je odrediti. Brojne blagotvorne funkcije vitamina D guraju ga prema tronu. Čak 50 posto ljudi na svijetu pati od njegova manjka

Nema boljeg načina za unos nekog vitamina u organizam, doli stajanja na suncu. Ovisno o području na kojem živite, nekoliko sati tjedno provedenih na domak sunca može biti sasvim dovoljan unos količina vitamina D u organizam.

Tako je, vitamin D praktički nam se sam nudi, a ne moramo pritom pojesti ništa što nam baš nikako nije po volji, kako bi pridonio funkciji i zaštiti našeg organizma. (Prije izlaganja suncu, uvijek i svugdje, zaštitite se prikladnim faktorom te šeširom i naočalama.)

No mi ljudi, kakvi već jesmo, uvijek bismo krenuli prečicom do svega, pa tako i do optimalnog zdravlja. Loša vijest kod "konzumacije vitamina D kroz sunce" je njegova realna dostupnost u svim dijelovima godine, ali i mogućnost probijanja kroz nikad sasvim čist zrak.

Drugi je način kroz prehranu i dodatke prehrani. A tu pronalazimo dovoljno vrlo poželjnih namirnica poput lososa i tune, cijeđenog soka naranče, cjelovitih žitarica te mlijeka, sira i drugih mliječnih proizvoda. Ovdje, dakle, zbilja ne možete zakazati.

Ako se ipak bojite da možda već jeste zakazali, provjerite u našem testu u kolikom ste zaostatku s unosom vitamina D u organizam?

Linker
17. travanj 2024 07:01