Matična mliječ bogata je mineralima kao što su kalij, kalcij, magnezij, cink, željezo, bakar i mangan.
 Foto: iStock
Moćna matična mliječ

Štiti jajnike i dojke, a mnoge od nas nikad je nisu stavile u usta

10. siječanj 2017.
Ovaj prirodni proizvod smatra se funkcionalnom hranom. Izuzetnog je biološkog učinka jer pokazuje protuupalno, antioksidativno i antitumorsko djelovanje.

Matična mliječ pčelinji je proizvod koji ima široku primjenu u oporavku organizma, bilo da se radi o iscrpljenosti, umoru ili liječenju od bolesti. Ona je hrana nužna pčelinjoj matici, a proizvode je mlade pčele radilice. Želatinozno-mliječne je konzistencije. Nehomogena je zbog neotopljenih sastojaka. Kiselo-slatkog je okusa i djelomično topiva u vodi.

Svježa matična mliječ je bjeličasta, no s vremenom tamni i postaje užegla. Ekološki uvjeti ne utječu značajnije na sadržaj njezinih glavnih komponenti. Sadrži oko 60 posto vode. Najveći dio suhe tvari čine bjelančevine.

Od aminokiselina najzastupljenije su glutaminska kiselina koja potiče obnovu tkiva probavnog sustava, lizin koji štiti od herpesa, fenilalanin koji pomaže kod depresije... Ugljikohidrati čine oko 30 posto suhe tvari matične mliječi. Kao i kod meda, najzastupljeniji šećeri su glukoza i fruktoza. Sadržaj saharoze vrlo je promjenjiv. Drugi su šećeri poput maltoze, izomaltoze, rafinoze i sl. prisutni u vrlo malim količinama, no njihova se važnost očituje u određivanju izvornosti matične mliječi.

Autentičnost matične mliječi

Masti su zastupljene u prilično maloj i promjenjivoj količini, no bez sumnje su važne komponente matične mliječi. Ovu frakciju čine većinom slobodne masne kiseline strukture kakva se inače vrlo rijetko nalazi u prirodi. Masne kiseline također su jedan od pokazatelja izvornosti matične mliječi, i one koja je sastojak različitih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda. Od mineralnih tvari u matičnoj mliječi ima kalija, kalcija, magnezija, cinka, željeza, bakra i mangana. Na njihovu prisutnost utječu ekološki čimbenici i aktivnost pčela. U manjim količinama prisutni su vitamini i polifenoli. Podrijetlo matične mliječi obično se utvrđuje prema mikroskopskim karakteristikama peluda specifičnih za određeno zemljopisno područje.

Skupi proizvodi oduvijek su golicali ljudsku maštu pa se ljudi stalno dovijaju kako ih krivotvoriti i potom, naravno, zaraditi. Tako se matičnoj mliječi zna nezakonito dodavati mješavina jogurta, bjelanjka, vode i škroba.

Trajnost matične mliječi

Matična mliječ negativno reagira na nepovoljne uvjete skladištenja, jer zbog izraženijeg djelovanja enzima dolazi do degradacije bjelančevina čime se gubi njezina kvaliteta. Degradira i tamni držanjem na sobnoj temperaturi. Korisno je stoga znati da je tekuća matična mliječ pri temperaturi od 4°C stabilna čak deset mjeseci. Potrebno je zato matičnu mliječ držati u adekvatnim uvjetima na temperaturi od 4 do 8°C. Naravno, suha matična mliječ je trajnija.

Foto: iStock
Matičnu mliječ valja držati na temperaturi od 4 do 8°C pa će takva 'izdržati' i deset mjeseci. Naravno, suha matična mliječ je trajnija.

Utjecaj na zdravlje

Moderan način života dovodi čovjeka u doticaj s različitim tvarima koje narušavaju njegovo zdravlje. Stoga su važni prirodni proizvodi koji djeluju zaštitno, smanjujući rizik od pojave zloćudnih bolesti. Osobine matične mliječi pobudile su zanimanje znanstvenika još prije 200 godina. Danas se intenzivno provode istraživanja ljekovitih svojstava matične mliječi radi šire primjene kod liječenja različitih tegoba. Ovaj prirodni proizvod smatra se funkcionalnom hranom. Izuzetnog je biološkog učinka jer pokazuje protuupalno, antioksidativno i antitumorsko djelovanje. Matična mliječ pomaže u sprečavanju ateroskleroze snižavajući koncentraciju masti te ukupni i loši (LDL) kolesterol u krvi. Vjeruje se da se to djelovanje može pripisati aktivnosti bjelančevina matične mliječi.

Nadalje se pokazalo da matična mliječ štiti jajnike i dojke od neželjenog djelovanja bisfenola A, sintetske tvari iz plastičnih masa, premaza za konzerve, plastificiranih papira za umotavanje svježe hrane i sl. Ova se tvar skladišti u masnom tkivu pa se njena količina u organizmu povećava s povećanjem masnog tkiva u tijelu.

Matična mliječ jača imunitet, sprečava dijeljenje tumorskih stanica i pomaže obnovu tkiva. Svoje antioksidativno djelovanje u glavnini duguje polifenolima i malim polipeptidima, koji su pokazali izuzetnu učinkovitost u inaktiviranju slobodnih radikala. Na njihovu prisutnost utječu brojni čimbenici, poput vrste i zdravlja biljaka koje pčele posjećuju, klimatskih uvjeta i dr. Studije na životinjama govore da matična mliječ širi žile i snižava krvni tlak. Sve to osigurava njezinu široku primjenu u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Jeste li znali?

U kolačima umjesto šećera

  • Umjesto šećera u pripremi kolača možete upotrijebiti med: jednu šalicu šećera zamjenjuje pola šalice meda.
  • Kada u kolačima šećer zamjenjujete medom, vrijeme pečenja je nešto dulje, a temperatura treba biti oko 40°C niža.
  • Kada šećer zamjenjujete medom (koji sadrži više vode od šećera), smanjuje se količina tekućih sastojaka (npr. mlijeka) za jednu osminu.
  • Blagi cvjetni med možete staviti u sve vrste kolača.
  • Med od vrijesa odličan je dodatak kremama bogatog okusa.

Teme
Linker
30. rujan 2022 10:33