U Hrvatskoj od migrene pati više od deset posto stanovništva.
 Foto: unsplash
Više od boli

Stigle su nove terapije i lijekovi: botoksom protiv kronične migrene

S migrenom nije lako živjeti, napadaji su jaki, dugo traju, oboljele potpuno onesposobe. Kako živjeti s migrenom, kako je držati pod kontrolom, ima li pomoći?  


Prema istraživanjima dijagnoza migrene ispravno je postavljena samo kod 41 posto žena i 29 posto muškaraca. To je dijelom i zato što oko 60 posto onih koji imaju migrenu boluje i od neke druge glavobolje, što često dovodi do nepotrebnih pretraga, netočnih dijagnoza i neadekvatnog liječenja. Uz to, malen broj bolesnika s migrenom traži liječničku pomoć.

U Hrvatskoj od migrene pati više od deset posto stanovništva, a nisu pošteđena ni djeca. Upravo je radi boljeg liječenja migrena napravljena nova klasifikacija bolesti. Tri su glavna tipa migrene - s aurom, bez aure i kronična.


Podrška oboljeima

S migrenom nije lako živjeti, napadaji su jaki, dugo traju, oboljele potpuno onesposobe. Kako živjeti s migrenom, kako je držati pod kontrolom, ima li pomoći? Kako djeluju novi lijekovi? Mogu li neke namirnice potaknuti migrenske napadaje, pomaže li posebna prehrana, akupunktura, homeopatija? Jesu li djelotvorni stimulator trigeminalnog živca i transkranijalna magnetska stimulacija?

U Hrvatskoj je odsad dostupna i internetska platforma #pričajmo o migreni, novi projekt edukacije i podrške oboljelima, a odnedavno imamo i prvu udrugu oboljelih od migrene...

U liječenju i prevenciji migrena odobren je botoks, točnije botulinum toksin tipa A, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila ga je 2010., a dvije godine poslije i Britanska agencija za nadzor lijekova i medicinskih proizvoda odobrila je liječenje botoksom za odrasle koji imaju kronične migrene. Klinika za neurologiju KBC-a Zagreb primjenjuje botoks u liječenju migrena.


Analiza genske strukture pacijenta

Nužna je i promjena životnog stila, vježbe mišićne relaksacije, dovoljno sna, odmor, dnevnik migrene, izbjegavanje provocirajućih faktora kao što ni iz hrane, neprospavana noć, predugo gledanje TV-a ili drugi svjetlosni stimulusi - savjetuje neurologinja doc. dr. Vladimira Vuletić.

Neki centri nude i druge metode. Primjerice u Centru za neurologiju u Svetoj Katarini navode SpringTM. Ova sprava postavlja se iza glave i emitira magnetski impuls koji stimulira određeni dio mozga. U liječenju se koriste i neinvazivni vagalni stimulatori kao što je "gammaCore".


Učinkovitost liječenja, kažu, može se dodatno unaprijediti ako se prethodno napravi analiza genske strukture pacijenta (farmakogenomsko testiranje).

Sve o migrani čitajte u novom broju Doktora u kući.




Linker
19. travanj 2024 00:13