Uvuče li vam se štene u krevet i to postane njegova rutina, teško ćete mu kasnije dokazati da mu tamo nije mjesto...
 Foto: iStock
Vuf-vuf ordinacija

Štene stiže u kuću! Što sad?

Imate li već drugog psa kod kuće, pripremite situaciju kako bi bila sigurnija za štene: ako ste planirali kastrirati/sterilizirati starijeg psa, sad je vrijeme za to.

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. med., Veterinarska klinika Kreszinger, klinika-kreszinger.com


Novo štene je velik posao i obveza. Prije njegovog dolaska u kuću korisno je napraviti dobar plan. Većina potrebnih stvari za štene u manjoj se mjeri razlikuju od onih za odrasle pse. A dobar plan može učiniti veliku razliku između glatkog i 'kvrgavog' početka s novim štenetom. Sastavili smo popis korisnih ideja kako biste lakše pripremili svoj dom, obitelj i raspored sa štenetom koje je vaš novi član obitelji.

Veterinarska skrb

Odaberite veterinara za svoje štene i dogovorite termin za prve konzultacije već 24 do 48 sati po dolasku šteneta u vaš dom.

Sigurnost

Odaberite i ogradite ona mjesta na koja ne želite da štene ulazi. Provjerite vrata dvorišta, balkonske ograde.

Foto: iStock
Iako su preslatki, ok, neodoljivi - štence treba početi odgajati odmah!

Tečajevi za psića

Razmislite i raspitajte se o tečajevima za štenad, ili za tečaj odgoja i socijalizacije. Možda čak pogledajte uživo kako izgleda takav tečaj te na mjestu događanja prikupite sve potrebne informacije.

Mjesto za nuždu

Odlučite gdje vaše štene treba obavljati nuždu. To je prvo mjesto koje želite da štene dotakne šapicama kad stigne u vaš dom, a ondje ćete i vi potrošiti dobar dio svog vremena.

Pripremite starijeg psa

Imate li već drugog psa kod kuće, pripremite situaciju kako bi bila sigurnija za štene: ako ste planirali kastraciju/sterilizaciju starijeg psa, sad je vrijeme za to. Zatim, bilo kakve bolesti stavite pod veterinarsku kontrolu kako vaš stariji četveronožni ukućanin ne bi bio loše volje ili pokazivao nervozu prema štenetu. Tretirajte prije dolaska šteneta u kuću sve životinje protiv unutrašnjih i vanjskih parazita.

Susjedstvo

Procijenite moguću reakcije susjeda na vašeg novog ukućanina.

Karakteristike pasmine

Istražite na vrijeme pasminu (ili pasmine) roditelja psa kojeg namjeravate nabaviti. Sada je vrijeme da se predomislite, ako ste shvatili da vam ne odgovaraju pasminske karakteristike.

Šišanje i čišćenje

Ako je vaš novi ljubimac dugodlak ili je riječ o psu s dlakom za trimanje, raspitajte se o cijenama usluga te salonima u kojima šišaju pse. I to je trošak na koji treba računati u skoroj budućnosti. Štenad je od malena korisno priviknuti na stajanje na stolu za šišanje, na rezanje noktića ili čišćenje ušiju, kako uređivanje kasnije ne bi bilo traumatično iskustvo... za psa i za vas.

Prijateljski savjeti

Razgovarajte s prijateljima koji imaju iskustva te vam mogu pomoći i dati pokoji savjet o prvim danima sa štenetom.

Pravila za ukućane

Svi bi se ukućani trebali pridržavati dogovorenih pravila s novim štenetom. Bake mekog srca nije loše dodatno educirati o tome kako kuhanje ručka ne znači "pola u lonac - pola u smjeru dva molećiva oka".

Foto: iStock
Sve znamo - teško im je odoljeti dok prose za zalogaj, no zapamtite - psu nije mjesto za stolom i vrlo brzo će vam jako smetati ako to čini kod svakog obroka.

Transporter

Kupnja transportera ili kaveza za štene vrlo je korisna, naročito ako će štene ostajati povremeno samo kod kuće. Kavez treba biti primjerene veličine, da u njega stanu i posudica s vodom i sigurne igračke.

Igračke za zubiće

Kupnja barem tri kvalitetne igračke koje štene može žvakati, naročito u dobi kada mijenja mliječne zubiće, spasit će vaše cipele, noge stolaca i ostali namještaj od rezbarenja oštrim zubićima.

Nova prehrana

U početku štene hranite hranom kakvu je jelo prije dolaska u vaš dom. Želite li je promijeniti, učinite to postupno, miješanjem tijekom nekoliko dana ili tjedana staru i novu vrstu hrane, kako ne biste uznemirili probavni trakt šteneta. U kombinaciji s promjenom okoline, promjena hrane može biti doista stresna za organizam.

Ogrlica

Kupite prikladnu ogrlicu i povodac. Ogrlicu možete staviti štenetu u početku samo da se privikne na osjećaj ogrlice oko vrata.

Čip za štene

Čipirajte štene. Za to nije potrebno čekati cijepljenje protiv bjesnoće. Identifikacijski čip i putovnicu možete zatražiti već pri prvim posjetama veterinaru (preporučamo pri upisu u bazu podataka dati i broj mobitela).

Odvojite vrijeme

Kad vam dolazi štene, organizirajte si nekoliko slobodnih dana tijekom kojih ćete moći boraviti kod kuće. Tako ćete imati priliku od početka lakše uvesti neka pravila u svakodnevicu.

Plan za spavanje

Neka štenad, kad ih prvi puta ostavite same, "plaču" jer se osjećaju usamljeno, a od njihovog cviljenja možda nećete moći zaspati. Ako pokleknete ovom izazovu i stavite štene u svoj krevet (što se ne preporučuje), imat ćete razigrano štene koje žvače sve što stigne, vrlo će vjerojatno obaviti pri tome nuždu u vašem krevetu, a i lako će se ozlijediti pri skoku/padu s kreveta. Također, imajte na umu da se loše navike teško ispravljaju.

Podjela zadataka

Podijelite zadatke među ukućanima. dogovorite se tko će i kada hraniti štene, tko će ga prošetati, očistiti...

Kućni trening

Informirajte se o treningu šteneta kod kuće: kako naučiti psa na ogrlicu i povodac te da vas ne povlači dok hoda, kako zadržati pažnju psa pri učenju dobrog ponašanja, kako ga naučiti da ne skače na ljude (iako je to u početku slatko), kako da ne žvače predmete po kući, kako naučiti psa da je prenosni kavez njegovo utočište... Informirajte se i o socijalizaciji šteneta, vožnji automobilom itd.

Foto: iStock
Psi pozitivno utječu na razvoj djece, no isto tako psi u djeci vide najbolje prijatelje. Kako biste bili sigurni da se neće međusobno ozlijediti, posavjetujte se s veterinarom.

Životna promjena

Važno je da imate svijest kako dolaskom novog člana obitelji dolazi i do određenih promjena u vašim životima. Veterinar i trener u školi za štenad sigurno će vam pomoći u prvim mjesecima snalaženja, a ubrzo ćete upoznati i brojne vlasnike pasa koji će postati svakodnevni dio vašeg života.

Mali vlasnici pasa

Poučite djecu što trebaju znati o štenetu. Neka se osjećaju korisno u svojoj novoj ulozi malih vlasnika. Program "Plavi pas" koji se provodi u obliku radionica u pojedinim veterinarskim ambulantama vrlo je koristan u prevenciji neželjenih situacija između psa i djeteta. Pokažite djetetu kako se ispravno podiže pas s poda. O tome također možete upitati svog veterinara.

Linker
18. travanj 2024 18:47