FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Stalno zbog nečega brinem, kako da si pomognem?

Smetnje koje opisujete spadaju u krug prisilno-ponavljajućeg poremećaja. Prvi izbor terapije je kognitivno-bihevioralna psihoterapija


Imam potrebu da stalno budem zbog nečega zabrinuta. Opterećujem se različitim stvarima bez potrebe, čim jedna briga prođe, odmah nađem neku novu pa se njome opteretim, kao da mi je u životu dosadno. Imam 29 godina. U posljednje vrijeme opsjeda me neka misao, tj. strah od toga da ne povrijedim svog partnera - pri tome ne mislim fizički, više je to strah da ga ne prevarim, iako to ne želim. Ako se nađem sama u prostoriji s nekim drugim muškarcem, strah me da bi se nešto moglo dogoditi iako ja to ne želim. Te misli i slike koje mi prolaze kroz glavu tako su žive i ometajuće da me grize savjest zbog nečega što ustvari nisam učinila. Vrtim te umišljene scene do te mjere da u mojoj glavi postanu realne i izazivaju mi strah. Onda počnem tražiti dokaze da se ništa nije dogodilo, iako sam svjesna da nije i tako u krug. Zbog toga sam napeta, razdražljiva i ne mogu spavati. Što da radim?

Lada B., Koprivnica


Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

"Smetnje koje opisujete spadaju u krug prisilno-ponavljajućeg poremećaja. Namećuće misli uglavnom su neugodnog sadržaja i stvaraju nelagodu i strah. Postoje periodi kada su intenzivnije i periodi kada ih nekako držimo pod kontrolom. To ovisi o situacijama ili periodima kada je osoba napetija zbog nekih realnih opterećenja, zabrinutosti i sl. Iako je osoba svjesna njihove besmislenosti, teško se otklanjanju ili ignoriraju. Prvi izbor terapije je kognitivno-bihevioralna psihoterapija. Ponekad opća anksioznost i patnja zbog prisile ponavljanja zahtijeva i uključivanje medikamenata."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. travanj 2024 02:52