Zašto vam je uvijek hladno
 FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
zdravlje

Stalno vam je hladno? Pravi razlozi mogu biti neka stanja, bolesti, ali i manjak ovog važnog vitamina

Možda ste samo jedan od onih kojima je stalno hladno, a možda ne znate da i neke bolesti, stanja, čak i neki lijekovi mogu biti uzrok stalnog osjećaja hladnoće

Evo razloga zbog kojih vam je stalno hladno.

Anemija

Događa se kada se smanji broj crvenih krvnih stanica pa tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Osim što dovodi do osjećaja umora, slabosti i uzrokuje glavobolju, moguće je i da osjetite pothlađenost, osobito ruku i nogu.


Bolest perifernih arterija

Nakupljeni plak sužava krvne žile i otežava opskrbu nogu, ponekad i ruku, s dovoljno kisika. Ako je jedna noga mnogo hladnija od druge, pogotovo ako je i bolna, utrnula ili slaba, to bi mogao biti znak bolesti.


Hipotireoza

Ako štitnjača ne radi dobro zbog nedostatka hormona, možete postati osjetljiviji na hladnoću.


Bolest bubrega

Kada bubrezi loše filtriraju krv to može sniziti tjelesnu temperaturu i uzrokovati druge probleme.


Manjak vitamina B12

Može dovesti do anemije, zbog koje možete osjećati da vam je uvijek hladno.


Lijek

Neki lijekovi kao nuspojavu imaju osjećaj hladnoće (beta-blokatori na primjer). U tom slučaju razgovarajte sa svojim liječnikom o promjeni lijeka ili njegove doze.


Periferna neuropatija

Ako u nogama osjećate hladnoću, ali nisu hladne na dodir, to bi mogao biti znak ovog stanja, koje često uzrokuju dijabetes, ozljeda, infekcija, manjak vitamina ili kontakt s otrovnim kemikalijama.


Pijenje alkohola

Možda će vas u početku zagrijati, ali može dovesti i do hipotermije, niske tjelesne temperature. Alkohol utječe na dio mozga koji regulira tjelesnu temperaturu.

Linker
25. travanj 2024 15:28