Ako liječnici ne mogu pronaći uzrok vašeg prekomjernog znojenja, možda imate hiperhidrozu.
 Foto: iStock
Vječna borba

Stalno se znojite? 8 stvari koje vam tijelo pokušava reći

Uspijete li zanemariti stalnu borbu s problemom znojenja i nastojanje da miris znoja učinite neprimjetnim te umjesto toga obratite pažnju na karakteristike svog znojenja i znoja, mogli biste saznati dosta toga o svom zdravlju.

Znamo sve! Temperature su otišle u nebo i normlano je da se po vrućinama znojite, no ako ste primijetili da je to u posljednje vrijeme pojačano, možda je riječ o nečem drugom.


1. TRUDNOĆA, MENOPAUZA

Sve što utječe na vaš endokrini sustav može izazvati intenzivnije znojenje nego što je uobičajeno. Osim valunga, koji muče 85 posto žena u menopauzi, i trudnoća može biti krivac za prekomjerno znojenje. Naime, hormonalne promjene koje se događaju u oba slučaju remete prirodni "termostat" mozga te stvaraju percepciju da ste prezagrijani, što aktivira znojenje - prirodni sustav hlađenja tijela.

2. POGREŠNA HRANA

Ako vaš znoj ima izrazit miris 'po ribi', možda imate rijetku genetsku bolest trimetilaminuriju, što znači da vaše tijelo ne može razgraditi tvar koja se naziva trimetilamin, koja se stvara tijekom probave hrane kao što su jaja, mahunarke i riba. Tu tvar tijelo tada izlučuje mokraćom, izdisajima i znojem.


3. MOŽDA IMATE LIMFOM

Hiperhidroza može biti i simptom limfoma, odnosno raka limfnih stanica. Ne zna se točno zašto ta bolest uzrokuje prekomjerno znojenje, no moguće je da je to reakcija na drugi simptom te bolesti - groznicu.


4. POD STRESOM STE

Znoj koji lučimo kad nam je vruće luče ekrine žlijezde koje su smještene po cijelom tijelu, a znoj se sastoji uglavnom od vode i soli. No, kad smo pod stresom, znoj luče apokrine žlijezde koje se nalaze samo na određenim mjestima, primjerice ispod pazuha.

Taj tip znoja sadrži masti i proteine pomiješane s bakterijama prisutnim na koži, što pridonosi nastanku neugodnog mirisa.


5. TOPLINSKI UDAR

Ako pri jako visokoj temperaturi osjetite da se ne znojite, moguće je da je riječ o anhidrozi - nesposobnosti tijela da se normalno znoji, a to može biti vrlo opasno i možete biti izloženi povećanom riziku od toplinskog udara u ljetnim mjesecima.

Anhidroza može biti nasljedna, uzrokovana oštećenjima nekih živaca ili se može razviti kao posljedica uzimanja određenih lijekova.


6. NISKA RAZINA ŠEĆERA

Ako vam razina šećera u krvi padne ispod 70 mg po decilitru, bilo zbog dijabetesa ili iscrpljujuće tjelovježbe, možete početi osjećati posljedice od kojih jedna može biti prekomjerno znojenje. U slučaju blagog pada šećera možete stvar popraviti tako da nešto popijete ili pojedete, no ako se jave i drugi ozbiljni simptomi, trebate odmah otići liječniku.

7. HIPERHIDROZA

Ako liječnici ne mogu pronaći uzrok vašeg prekomjernog znojenja, možda imate hiperhidrozu kod koje znojenje može biti tako intenzivno (i ničim izazvano) da utječe na normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. Potražite pomoć jer za taj problem postoje razna rješenja, od kirurških zahvata ili botoksa do antiperspiranta koji se izdaju na liječnički recept.


8. MANJAK TEKUĆINE

Ako vas znoj jako peče kad vam uđe u oči ili ako ostavlja bijele mrlje na odjeći, moguće je da unosite puno soli u organizam, što za posljedicu ima veću koncentraciju soli u znoju. Pripazite prilikom intenzivnih treninga na unos tekućine: možda biste se trebali remineralizirati prije nego ostali vježbači.

Linker
06. ožujak 2024 07:43