SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Stalno sam umorna i pospana, trebam li na neke pretrage?

Nemojte se izlagati visokim temperaturama, koje uzrokuju znojenje i time gubitak soli i tekućine

Imam niski tlak. Već neko vrijeme izmjerene vrijednosti su 85/47, a puls 95. Stalno sam umorna i samo bih spavala. Ne pušim, pijem u prosjeku tri kave tijekom dana i koliko mogu, zdravo se hranim. Trebam li napraviti neke dodatne pretrage? Imam 53 godine.

Sanja O., Krapina

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Ovo jesu niže vrijednosti krvnog tlaka, no jedini način da ga podignete je uzimanje slanije hrane i uz to dosta tekućine. Nemojte se izlagati visokim temperaturama, koje uzrokuju znojenje i time gubitak soli i tekućine. Tako se smanjuje volumen cirkulirajuće krvi i krvni tlak se snižava. Sol zadržava vodu u cirkulacijskom sustavu i onemogućuje njeno brzo izlučivanje urinom. Ako umjesto slane hrane i tekućine uzmete čaj (tekućina zaslađena šećerom), šećer će se brzo potrošiti u energetske svrhe, a odmah potom tekućina će se izlučiti putem bubrega i neće doći do dužeg povećanja krvnog tlaka. Ni s kavom nije dobro pretjerivati jer će se prije pojaviti simptomi predoziranja kavom nego što će se povisiti krvni tlak."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
22. travanj 2024 20:32