SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Stalno sam umorna i pospana, na koje bih pretrage trebala?

Opisane smetnje mogu upućivati na apneju u snu. Korisno bi bilo učiniti pregled u ambulanti za poremećaje spavanja

Stalno sam pospana i veći dio dana jako umorna. Jednostavno nemam snage ni za što. Budim se umornija nego prije spavanja, neovisno o tome spavam li pet ili osam sati. Primijetila sam i da mi je koncentracija slabija. Imam 27 godina. Koje bih pretrage trebala napraviti? Nisam imala koronu i krvna slika mi je uredna.

Ivana R., Zagreb

Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog:

"Opisane smetnje mogu upućivati na apneju u snu. Korisno bi bilo učiniti pregled u ambulanti za poremećaje spavanja. Obrada može uključiti noćnu poligrafiju i elektroencefalografiju (EEG), a bude li potrebno, može se učiniti i polisomnografija u laboratoriju. Iako je krvna slika uredna, laboratorijska obrada krvi može se dopuniti hormonima štitnjače (fT3, fT4, TSH) te biokemijskom obradom krvi koja uključuje željezo (Fe), UIBC, TIBC i feritin."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 07:19