SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Stalno mi se plače i samopouzdanje mi je na nuli. Kako se riješiti tjeskobe?

Preporučujem da krenete na psihoterapiju kako biste bolje upoznali sami sebe i otkrili gdje je korijen vaših smetnji

U posljednje vrijeme osjećam tjeskobu, pritisak u grudima, tugu i stalno mi se plače. Samopouzdanje mi je na nuli, imam osjećaj da sam glupa, smotana osoba koja nikamo ne pripada, osoba koja ne zna uspostaviti dublje odnose, već samo površne koji ubrzo nestaju. Imam 32 godine i ne mogu uspostaviti nikakav partnerski odnos upravo iz straha da se osobi neću svidjeti, da ću biti dosadna i naporna i da ću zbog toga biti ostavljena i povrijeđena. Kako se riješiti tjeskobe i biti sretna?

Nela O., Vinkovci

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Tjeskoba i pritisak u grudima znak su povišene anksioznosti. I sami uviđate da imate lošu sliku o sebi, nisko samopouzdanje, zbog čega se bojite dubljih i trajnih odnosa. Naravno da ste zbog toga anksiozni i nezadovoljni. Preporučujem da krenete na psihoterapiju kako biste bolje upoznali sami sebe i otkrili gdje je korijen vaših smetnji. I, naravno, našli put da se s njima nosite i da to promijenite."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. travanj 2024 02:28