SHUTTERSTOCK
novi doktor u kući

Spušta se dob za preventivne preglede dojke: na mamografiju će se pozivati sve žene od 45 do 74 godine

Novi Doktor u kući izlazi u novom ruhu, ali sa svim vijestima, savjetima i otkrićima kao i do sada svakog prvog četvrtka u mjesecu

Preporučuje se svakoj ženi s prosječnim rizikom prvu mamografiju napraviti u dobi između 38 i 40 godina, a onima s povećanim rizikom i deset godina ranije. Probir u gotovo svim zemljama Europske unije obuhvaća žene od 50 do 69 godina, po novim bi se preporukama početak obuhvata trebao pet godina spustiti te završetak isto toliko podići. Gornja se granica podiže, jer je viša životna dob ipak najjači rizični faktor za rak dojke, a donja se spušta jer upravo u tih pet godina ima dosta slučajeva obolijevanja. U našoj zemlji otkrije se gotovo 3000 karcinoma dojke godišnje, od toga 80 posto kod žena starijih od 50 godina te još deset posto u dobi od 45 do 50 godina, dakle, ima smisla obuhvatiti i tu dob. Ostalih deset posto događa se među mlađima od 45 godina, kaže nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj dr. Andrea Šupe Parun, spec. epidemiologije s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bude li sve prema odluci i planovima Ministarstva zdravstva, kaže Šupe Parun, probir raka dojke mamografskim pregledima u našoj će se zemlji proširiti na žene u dobi od 45 do 74 godine, sa sadašnje dobi od 50 do 69 godina i to bi se trebalo početi provoditi već od 2025. godine.

Kakav je odaziv na probir, može li se poboljšati koje su prepreke liječenju raka dojke čitajte u Doktoru u kući. Čitajte i kako se nositi s dijagnozom maligne bolesti te kako vratiti intimnost nakon raka dojke. U novom broju donosimo i plan za srce - što možemo napraviti da se smanji pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koja je još uvijek (pre)velika. Istražili smo tko sve ima pravo na senzore za mjerenje glukoze na teret HZZO-a, kako vježbati za lijepo oblikovane ruke te što jesti kako bismo izvukli najveću korist za zdravlje iz jesenskih namirnica.

Novi broj Doktora u kući u prodaji je od 5. listopada.

Linker
25. travanj 2024 19:49