Podaci studije ističu da je 78 posto tih žena bilo u braku ili u vezi s muškarcem, a 68 posto živjelo je s partnerom
 Getty Images/iStockphoto
studija

Spolni odnosi jednom tjedno odgađaju menopauzu

Profesori Arnot i Mace ispitali su podatke gotovo 3000 žena u SAD-u regrutiranih između 1996. i 1997. godine i koje su sudjelovale u studiji koja je trajala nekoliko desetljeća


Piše: Goranka Jelinčić


Žene koje imaju česte spolne odnose u menopauzu ulaze kasnije od onih koje su manje seksualno aktivne, otkrila je studija koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu Royal Society Open Science i otkrivaju da su u prosjeku žene koje imaju intimne veze barem jednom tjedno smanjile šansu za ulazak u menopauzu za 28% u odnosu na žene koje su imale spolni odnos manje od jednom mjesečno.

Studija sugerira da razlika odražava odgovor tijela na evolucijski pritisak vrste.

"Ako žena ima malo seksa dok se približava srednjoj dobi, tada tijelo ne prima fizičke znakove moguće trudnoće", napisale su Megan Arnot i Ruth Mace, znanstvenice sa Sveučilišnog koledža u Londonu i autorice studije.


Gotovo 3000 žena

Profesori Arnot i Mace ispitali su podatke gotovo 3000 žena u SAD-u regrutiranih između 1996. i 1997. godine i koje su sudjelovale u studiji koja je trajala nekoliko desetljeća.

Poznat kao SWAN, projekt je imao za cilj bilježenje podataka i promjena - bioloških i psiholoških - koje se javljaju tijekom menopauze.

Prosječna dob žena koje su sudjelovale u istraživanju bila je 46 godina. Nijedna od njih još nije ušla u menopauzu, ali nešto manje od polovice ulazi u prethodnu fazu, kada se počinju javljati blagi simptomi menopauze.

Tijekom sljedećeg desetljeća 45 posto tih žena ušlo je u menopauzu - prosječna dob bila je 52 godine.

Podaci studije ističu da je 78 posto tih žena bilo u braku ili u vezi s muškarcem, a 68 posto živjelo je s partnerom. Odnos između učestalosti spola i početka menopauze bio je neoboriv, ​​otkrili su istraživači.

Međutim, studija se usredotočila samo na heteroseksualne odnose - nije poznato je li prisutnost muškarca bila vitalna, ne samo zato što nije bilo dokaza o važnosti muških feromona u kasnijem ulasku žena u menopauzu.

No, ako odustajanje od seksualnog života zvuči užasno, ne brinite! Mnogi parovi ostaju seksualno aktivni tijekom svojih starijih godina. Samo budite svjesni da se sve mijenja. Žene često prestanu biti seksualne kada im uzbuđenje ili orgazam postane teško, ali ono što može pomoći je više mentalnog angažmana i tjelesne stimulacije, kaže dr. Chris Kraft.

Važno je da prestanete očekivati ​​da će to biti isti tip seksa koji ste imali u dvadesetim godinama, kaže dr. Kraft , direktor kliničkih službi na Klinici za seks i spol na odjelu za psihijatriju u Johns Hopkins Medicine.

Linker
19. travanj 2024 02:19