Stopala nemaju dlaka niti njihovog dodatnog grijanja, pa ostaju rashlađena cijelu noć
 Getty Images/iStockphoto
Najlakši put u zemlju snova

Spavate li i vi s jednim stopalom izvan pokrivača? Konačno je otkriven razlog zašto to radimo

Kada je vruće ne možete zaspati jer se tijelo bori protiv pregrijavanja; rješenje je jednostavno - otkrijte stopalo

Vjerojatno ste i sami primijetili da lakše zaspite ako ispružite jedno stopalo izvan pokrivača, jer tim potezom povezujete tijelo s temperaturom okoliša pogodnom za spavanje. Smatra se da je temperatura od 18 do 19°C odlična za dobar san.


Rashladni mehanizam

Stopalo tada pokreće savršeni rashladni mehanizam. Kako tumače stručnjaci, noga je povezana s arterijskim i venskim sustavom kao niti jedan drugi dio tijela, a žile se „šire na višim temperaturama, dopuštajući da više krvi dođe do površine kože, potičući rashlađivanje”. Nadalje, stopala nemaju dlaka niti njihovog dodatnog grijanja, pa ostaju rashlađena cijelu noć. Rezultat je izbalansirana tjelesna samoregulacija temperature uz koju opušteno spavamo.


Brže ćemo zaspati

Kako bismo lakše zaspali, tjelesna temperatura trebala bi nam se sniziti za pola do jedan Celzijev stupanj. To je razlog zbog kojeg ne možemo zaspati kada je vruće - tijelo se bori protiv pregrijavanja. Ključno je stoga ostati blago rashlađen preko noći, a izbacivanje noge izvan deke/plahte može biti dovoljno. Što prije osigurate tijelu hlađenje, to ćete prije otploviti u zemlju snova.


I sigurni i rashlađeni

Više je razloga zbog kojih ne možemo zaspati bez pokrivača, čak i kada je vruće (pruža osjećaj zaštite i sigurnosti, snižava stres, dio je rutine spavanja, pomaže reguliranju tjelesne temperature...), no problem se javlja kada je prevruće. I tu je rješenje otkrivanje jednog stopala - bit će nam udobno i osjećat ćemo se sigurni ispod pokrivača, a istodobno ćemo se hladiti preko stopala.

Linker
12. travanj 2024 03:23