Na ovaj način bi nedonoščad prije došla do višeg razvojnog stanja.
 Foto: iStock
Umjetna posteljica

Spas za iznimno prerano rođenu djecu

Ova se tehnika već primjenjuje u postoperativnoj njezi djece i odraslih sa srčanim i dišnim zatajenjima, ali uspješna primjena za ekstremno prerano rođenu djecu bit će novi korak u njenom razvoju.

Održavanje ekstremno prerano rođene nedonoščadi na životu iznimno je zahtjevno, jer suvremena tehnologija koja se primjenjuje na intenzivnoj neonatalnoj njezi još ne može zamijeniti maternicu, a upravo je to ključno da bi se ekstremno prerano rođena djeca mogla sama izboriti za život.

Pomaže srcu i plućima

Znanstvenici s dječje bolnice C.S. Mott Sveučilišta Michigan razvili su “umjetnu posteljicu” koja obavlja izvantjelesnu oksigenaciju (ECMO), odnosno podržava rad djetetovih pluća i srca, tako da nedonošče ne mora samo disati još vrlo slabo razvijenim plućima. Ova se tehnika već primjenjuje u postoperativnoj njezi djece i odraslih sa srčanim i dišnim zatajenjima, ali uspješna primjena za ekstremno prerano rođenu djecu bit će novi korak u njenom razvoju.

Klinička ispitivanja

Tehnologija je nedavno iskušana na pet iznimno prerano ojanjenih janjaca koji su u umjetnoj posteljici uspješno održavani na životu tijekom tjedan dana. Idući korak bit će, najavljuju znanstvenici, dovesti janjad koja je prerano došla na svijet do višeg razvojnog stupnja kako bi se proučio učinak umjetne posteljice na duže staze. Tek nakon toga trebala bi uslijediti klinička ispitivanja s prerano rođenom djecom.

U videu možete pogledati zašto liječnici misle da je "umjetna posteljica" tehnika na kojoj bi se čim prije trebalo poraditi.

Linker
20. travanj 2024 12:09