Shutterstock
zdravlje

Sol nije jedini krivac: izbjegavajte i ovih 11 namirnica - vrlo lako mogu povećati krvni tlak

Od povišenog krvnog tlaka pati svaka treća odrasla osoba

Povišeni krvni tlak veliki je rizični čimbenik za srčani i moždani udar, a kako najčešće nema simptoma, prolazi nezamijećeno zbog čega je i stekao naziv tihi ubojica. Od povišenog krvnog tlaka pati svaka treća odrasla osoba, što ga svrstava u glavnog okidača kardiovaskularnih bolesti danas u svijetu. Uz propisane lijekove zdrava prehrana ima veliku ulogu, osobito ako se temelji na cjelovitim žitaricama, povrću, voću i nemasnim proteinima. Osim toga, savjetuje se izbjegavati sol (natrij), što je jedan od glavnih prehrambenih čimbenika povezanih s visokim krvnim tlakom. Mnogi ljudi posežu za soljenkom po navici prilikom pripreme jela ili kad je ono već na stolu, ali to biste ipak trebali izbjegavati ili činiti vrlo rijetko. Okus jela može se poboljšati začinima i začinskim biljkama.

No to nije jedina namirnica koja podiže krvni tlak. Evo što još treba izbjegavati ako imate visoki krvni tlak.


Gotovi umaci

Kečap, sojin umak, gotovi preljevi za salatu, umak za roštilj i za odrezak imaju puno natrija u sebi pa ih treba izbjegavati. Bolje je ako napravite domaći umak od maslinovog ulja, limuna, jogurta i začinskih biljaka.


Zasićene i trans-masti

Namirnice pržene u puno ulja ili masno meso puni su masti koje su loše i za krvni tlak i za kolesterol, dok zdrave masti poput maslinovog ulja imaju zaštitnu ulogu. Smanjite ili izbjegavajte jesti crveno meso, a ako konzumirate puno mliječnih proizvoda, prebacite se na verzije s niskim udjelom masti. Također, pazite na sireve s visokim sadržajem soli.


Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo zasićenih masti i soli, a oboje se savjetuje izbjegavati kada imate visoki krvni tlak. Umjesto prženja u ulju, pecite u pećnici na papiru za pečenje, a u mješavinama za pohanje izbjegavajte visok udio natrija. Češće jedite pirjane namirnice.


Brza hrana

Poznato je da je brza hrana koja se poslužuje u fast foodu loša, prerađuje se i zamrzava, a zatim prži u mnogo ulja. Osim toga, često sadrži vrlo visok udio soli. Budući da su to namirnice koje povećavaju krvni tlak, treba ih izbjegavati.


Konzervirana, smrznuta i prerađena hrana

Konzervirane juhe, smrznuta pizza, gotovi umaci na bazi rajčice, smrznuti plodovi mora i meso, unaprijed pripremljena hranu koju samo treba podgrijati bogati su natrijem i treba ih izbjegavati ako imate povišeni krvni tlak. Ako baš i posegnete za nekom takvom namirnicom, obavezno pročitajte deklaraciju i nastojte pronaći onu s manje soli.


Suhomesnati proizvodi

Još jedna hrana puna natrija koju se savjetuje izbjegavati ili što rjeđe jesti. Natrijev nitrit dodaje se u suhomesnate konzervirane proizvode kako bi zadržali boju, a ako se nekontrolirano pretjera u njihovoj konzumaciji u organizmu se mogu pretvoriti u nitrate, što može biti štetno za zdravlje. Suhomesnati proizvodi poput pršuta i pancete više se preporučuju od suhomesnatih proizvoda koji spadaju u polutrajne salame, jer je sastav namirnica „vidljiv” nego u polutrajnim proizvodima kod kojih je količina konzervansa veća, a sastav manje definiran.


Slane grickalice

Mnogi krekeri, čips i druge slane grickalice nisu dobar izbor jer osim soli sadrže i zasićene masti. Bolji su izbor kokice bez dodane soli i masti.


Ukiseljena hrana

Također je često puna soli kao rezultat procesa kiseljenja. Većina proizvođača u procesu kiseljenja koristi puno soli u slanoj smjesi za ubijanje bakterija, a natrij se zadržava nakon završetka kiseljenja.


Kofein

Kava, čaj, energetska pića i gazirana pića sadrže kofein za koji se zna da povećava krvni tlak. Osobe s povišenim krvnim tlakom trebale bi ograničiti unos kofeina. Dostupni su kava i čajevi bez kofeina, ili s manje kofeina, ako ga se ne možete u potpunosti odreći.


Alkohol

Ako popijete više od tri pića dok sjedite, to može povećati krvni tlak, a češće pijete moguće je da ćete imati trajne probleme s krvnim tlakom. Alkohol također može doći u interakciju s određenim lijekovima za krvni tlak.


Gazirana pića

Gazirani sokovi su puni šećera i praznih kalorija te ih se povezuje s povećanom stopom pretilosti u svim dobnim skupinama. A osobe s prekomjernom težinom imaju veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Linker
05. ožujak 2024 18:22