Čašica ovog cvijeta, koja je zapravo ključni sastojak koji se koristi u pićima i jelima, obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nova hit namirnica

Snižava tlak i masnoće u krvi, a studije sugeriraju da bi njegov ekstrakt mogao djelovati kao okidač za smrt stanica raka

Sastojak koji ćemo u budućnosti sve češće susretati, i to ne samo u obliku čaja


Nema sumnje da će u ovoj i nadolazećim godinama hibiskus doživjeti svoje najsvjetlije trenutke. Iako je čaj od hibiskusa odavno svima dobro poznat, novost je da se ovaj, inače prelijepi cvijet egzotičnog izgleda sve češće počeo pojavljivati i u raznim drugim pićima, ali i u slanim i slatkim jelima. Ukratko, hibiskus je sasvim sigurno nova hit namirnica i trendi sastojak koji, barem kad je riječ o nutritivnim vrijednostima i dobrobitima za zdravlje, opravdava svoju sve veću popularnost. Postoji više od 200 vrsta cvijeta hibiskusa koji se danas uzgajaju gotovo na svim kontinentima te variraju u veličini i boji, od bijelih i blijedožutih do crvenih, pink ili plavih. Crvena je najčešća varijanta hibiskusa, ali kad govorimo o crvenom hibiskusu koji se koristi kao dodatak jelima i pićima, onda se misli na jednu, posebnu sortu čiji je botanički naziv Hibiscus sabdariffa. Poznat je i pod mnogim drugim lokalnim imenima, poput Flor de Jamaica, Hibiscus Flores, Roselle ili Sorrel, Gongura, Bissap pa čak i Other Cranberry. Porijeklom iz zapadne Afrike, vjerojatno Sudana, hibiskus je donesen na Karibe, a potom i u Aziju još u 16. i 17. stoljeću, no danas se uzgaja u tropskim i suptropskim predjelima širom svijeta, od Kine i Vijetnama do Egipta, Meksika i Nigerije. Čašica ovog cvijeta, koja je zapravo ključni sastojak koji se koristi u pićima i jelima, obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima, poput antocijanina. No, mogu se koristiti i drugi dijelovi biljke, uključujući sjemenke, listove, plodove i korijen.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Bogat vitaminom C

Cvijet i listovi ove jestive sorte hibiskusa stoljećima se koriste u narodnoj medicini. Naime, hibiskus je dragocjen izvor vitamina C, koji je ključan za pravilno funkcioniranje našeg imunosnog sustava, a kao ljekovita biljka koristio se i za snižavanje krvnog tlaka, kolesterola i razine triglicerida u krvi. Osušene čašice ovog egzotičnog cvijeta smatraju se i prirodnim diuretikom, djeluju kao čistač probavnog sustava, a sadrže i antocijanine - antioksidanse koji štite tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Uz to, hibiskus sadrži i nešto kalcija, magnezija, kalija i vitamina B-skupine te flavonoide. No, među najistraživanijim dobrobitima hibiskusa za zdravlje su njegovo antidijabetičko i protutumorsko djelovanje. Jedno je istraživanje pokazalo da hibiskus može pomoći u liječenju metaboličkog sindroma. Naime, kod žena starije dobi koje su pile čaj od hibiskusa dva puta dnevno tijekom 21 dana došlo je do značajnog snižavanja krvnog tlaka, razine triglicerida u krvi te razine šećera u krvi natašte u usporedbi sa skupinom ispitanica koje su uzimale placebo. I druga su istraživanja potvrdila pozitivan učinak konzumacije hibiskusa na kontrolu simptoma metaboličkog sindroma, naročito na razinu šećera u krvi. Također, nekolicina studija je pokazala da antioksidansi iz hibiskusa mogu imati protutumorsko djelovanje. Studije sugeriraju da bi ekstrakt hibiskusa mogao blokirati enzime uključene u razvoj raka prostate te djelovati kao okidač za smrt stanica raka dojke i melanoma. Uz to, otkriveno je da hibiskus može čak pojačati pozitivan učinak kemoterapije na uništavanje stanica raka dojke.


Od sokova i koktela do sladoleda, krema i tortilja

Ovaj jestivi egzotični cvijet ima posve osebujan okus, istodobno slatkast i pikantan s kiselkastom nijansom i osvježavajućim cvjetnom notama, a kad se uzmu u obzir i sve dobrobiti za zdravlje, ne čudi da iz dana u dan postaje sve popularniji sastojak u pripremi najrazličitijih napitaka i pića te slanih i slatkih jela. Osušeni cvijet hibiskusa, točnije čašica cvijeta, može se koristiti za aromatiziranje ili prirodno bojenje pića, glavnih jela, umaka i deserta. Osušene čašice se uranjaju u vrelu vodu kako bi se, uz dodatak meda, spravio popularni čaj od cvijeta hibiskusa. No, mogu se dodati i u mineralnu vodu, sokove i koktele kako bi poprimili tu egzotičnu slatkasto-kiselu kombinaciju okusa. Ohlađeni čaj može se uliti u kalupe te koristiti kao obojene kockice leda, a može se i pomiješati s pasiranim voćem po izboru, staviti u kalupe i tako napraviti fantastične osvježavajuće sladolede. Cvjetovi se mogu dodavati i u umake kako bi obogatili njihov okus ili se koristiti za pripremu pikantne slatko-kisele želatine (jer hibiskus obiluje pektinom). Osim za pripremu raznih pića i napitaka, osušeni hibiskus tradicionalno se u mnogim krajevima koristio za davanje raskošne boje i okusa desertima, od keksa i kolača do torta i pita, a može se upotrijebiti i za pripremu pekmeza, sirupa i slatkih preljeva, kao nadjev u slanim jelima, primjerice tortiljama, ili kao sastojak za prilog uz meso. Odlično se sljubljuje s raznim vrstama mesa, od janjetine i svinjetine do divljači, ali i uz razne začine kao što su cimet, anis ili muškatni oraščić, uz med, đumbir te uz sve vrste voća, od jabuka i krušaka, preko agruma do egzotičnog voća kao što je ananas.


JAMAJKANSKI TACOS (ili veganski tacos s hibiskusom)

Jamajkanski tacos jednostavno je pripremiti, a okus je toliko bogat i zanimljiv da ga nećete moći prestati raditi.

Potrebno je:

  • 18 kukuruznih tortilja
  • 20 dag osušenog cvijeta hibiskusa
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 usitnjena režnja češnjaka
  • sol i papar

Za zeleni umak:

  • 10 dag brokule kratko kuhane na pari
  • 1 oguljeni avokado narezan na kockice
  • 1/4 nasjeckanog luka
  • 2 ljute papričice
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 jušne žlice svježeg nasjeckanog korijandra i sol.

Za ukrašavanje:

  • 2 nasjeckane kriške ananasa
  • sitno nasjeckana mala glavica luka
  • pola stručka nasjeckanog korijandra.

Priprema:

  1. Operite hibiskus, stavite u lončić s malo vode i kuhajte 10 minuta, zatim sklonite s vatre i ostavite da se namače u toj vodi najmanje 2 sata tako da dobro omekša, a potom procijedite.
  2. U tavi popržite luk i češnjak, ubacite cvjetove hibiskusa, posolite i popaprite te kuhajte još 5 minuta neprekidno miješajući.
  3. Brokulu, avokado, luk, ljute papričice, češnjak i korijandar sameljite u blenderu tako da dobijete glatku smjesu, a zatim posolite.
  4. Zagrijte tortilje, na svaku stavite mješavinu s hibiskusom te ukrasite nasjeckanim ananasom, lukom i korijandrom.
  5. Poslužite uz zeleni umak.


SENEGALSKI BISSAP - piće u koje biste se mogli zaljubiti

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Ovo tipično senegalsko piće možda je najbolji prijedlog za upuštanje u gastronomske vode s hibiskusom. Osušene čašice hibiskusa pomiješajte s listićima mente i sjemenkama vanilije, sokom od naranče i samljevenim tropskim voćem po izboru te ćete uz dodatak nekoliko kockica leda dobiti savršeno piće za vruća ljetna poslijepodneva.


JOŠ JEDNA IDEJA

Granola od brusnice i hibiskusa

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Pomiješajte sušene brusnice i čašice hibiskusa i upotrijebite kao granolu za posipavanje jutarnjih žitarica, grčkog jogurta ili voćne pite.


KAKO SE ČUVA

Hibiscus sabdariffa se u biljnim ljekarnama može kupiti već osušen, no može se konzumirati i svježi. Dođu li vam pod ruku svježe čašice hibiskusa, ako ih nećete konzumirati odmah, najbolje je da ih osušite: dovoljno je da ih stavite na lim za pečenje i u pećnicu zagrijanu na 40 stupnjeva dok se posve ne osuše. Potom ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Osušeni cvjetovi hibiskusa mogu se čuvati i do dvije godine ako se drže na hladnom, suhom i tamnom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti.

Linker
19. travanj 2024 04:23