Pokušate li od ove biljke napraviti ulje, nemojte se iznenaditi, bit će plave boje!
 Foto: Shutterstock
Narodno zdravlje

Smiruje živce i bolove, zacjeljuje rane i uspavljuje. Znate li je pripremiti?

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

KAMILICA

(Titrica - Matricaria chamomilla)

Nježna jednogodišnja biljka s razgranjenom stabljikom, visokom 20-40 cm. Listovi su s uskim, gotovo nitastim ispercima. Cvate od lipnja do kolovoza; pojedini stabljični ogranci nose glavice sa sitnim mirisnim cvjetovima: u središtu su glavice žuti cvjetovi, a po obodu bijeli, jezičasti cvjetovi. Ako prerežemo glavicu uzdužno, ustanovit ćemo u njezinoj unutrašnjosti šupljinu - to je znak prepoznavanja i razlikovanja ove vrste od sličnih koje nisu ljekovite.

Kamilica je rasprostranjena biljka u svim toplijim dijelovima srednje i južne Europe, ali je zbog njezine ljekovitosti uzgajaju diljem svijeta.

U prirodi je malih zahtjeva, raste uz putove, po poljima i vrtovima, po okućnicama, ali redovito u suhim i toplim područjima.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekovita je cijela biljka - za čajeve se koriste cvatne glavice, a za kupelj cijela biljka.

VAŽNO! Čaj od kamilice nikada se ne smije kuhati, već se kamilica samo popari.

Cvatuće glavice beru se po suhom vremenu i pažljivo suše u hladu.

Neizmjeran je niz bolesti koje se liječe kamilicom:

  • smetnje kod žena, unutarnji grčevi i napuhavanje;
  • različiti grčevi, bolovi i upale, želučane tegobe, posebno upaljena želučana sluznica i čir na želucu, loša probava;
  • jača živčevlje pa time umanjuje bolove u ušima, očima i glavi;
  • upaljeni sinusi i bronhitis, pritisak u grudima i opća slabost;
  • neuroza, nesanica, kožne bolesti, otekline, uganuća, giht, reuma i reumatske kvrge;
  • žutica, kamenci, gliste;
  • kod gnojnih rana koje teško zarastaju izvanredni su oblozi svježe biljke i kupelji;
  • nakon operacije i vađenja zubi čisti ranu, ublažuje bol i pomaže brzom zarastanju rane.

Foto: Shutterstock
Svi od nje uglavnom kuhamo čaj, no kamilica se može primijeniti i na druge načine.

• ČAJ - jednu do dvije čajne žličice suhog cvijeta kamilice prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon jedne minute procijedimo; pijemo ga dok je još topao, ali ne prevruć. Ovaj čaj ima široku primjenu, unutarnju i vanjsku: čisti rane, umanjuje bol i pomaže brzom zarastanju rana; poslije vađenja zubi ili operacije njime grgljamo i ispiremo usta.

• KUPELJ - sto grama kamilice ostavi se 10 sati u 5 litara hladne vode, podgrije se i ulije u pripremljenu kadu. Puna ili djelomična kupelj ili samo pranje čajem od kamilice jača živčevlje, a time ublažujemo bolove u ustima, očima i glavi.

• VINO - pregršt svježih glavica kamilice stavimo u 1 litru bijeloga vina. Ostavi se 1 tjedan dobro zatvoreno i potom procijedi. Ovo ljekovito vino pijemo 1-2 čaše dnevno, za sve navedene bolesti.

• ULJE - napuni se boca svježim i dobro izmrvljenim glavicama kamilice i zalije se maslinovim uljem ili uljem od repice; ostavi se najmanje 3 tjedna na blagom suncu ili na toplome mjestu. Tim uljem masiramo dnevno 5-10 puta oboljela mjesta: otekline, uganuća, prišteve, poganac, reumu i giht. Posebnim se postupkom destilacije dobiva i čisto kamiličino ulje - ono je za razliku od svih ostalih ulja plave boje.

• OBLOZI - od svježih zdrobljenih glavica načini se oblog kojim čistimo i liječimo zapuštene rane; takve rane i ispiremo čajem od kamilice.

• PRAH - suhe glavice kamilice samelju se u prah; taj prah pomiješamo s medom i bolesnik uzima 1-2 velike žlice, ujutro i navečer. Kura traje dulje vrijeme; time se uspješno razrjeđuje sluz u dišnim putevima i lakše se kašljem izbacuje.

Linker
17. travanj 2024 05:20