SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Smije li se tableta prepoloviti?

Neke se vrste tableta ne smiju prepolavljati zbog posebne formulacije, tj. tehnologije izrade koja omogućuje da se aktivna tvar postupno oslobađa tijekom više sati

Zanima me smije li se tableta prepoloviti. Moja liječnica je veliki protivnik prepolovljenih tableta.

Spomenka S., Zagreb

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Tablete se u pravilu piju cijele, osim ako u uputi nije drugačije navedeno. Neke tablete imaju razdjelnu crtu i mogu se lako prepoloviti i tu nema nikakvih problema (a postoje i posebni rezači za tablete). No, neke se vrste tableta ne smiju prepolavljati zbog posebne formulacije, tj. tehnologije izrade koja omogućuje da se aktivna tvar postupno oslobađa tijekom više sati, tj. tableta je s produljenim djelovanjem i propisuje se kada je iz terapijskih razloga to opravdano. Takvi lijekovi obično u nazivu imaju pojam "retard" ili SR (slow release). Postoje i višeslojne tablete s postupnim otpuštanjem aktivne tvari. Danas nam je dostupna široka paleta lijekova u raznim oblicima i dozama pa skoro da i nema potrebe da se tablete režu napola, a najvažnije je pridržavati se upute dobivene od liječnika, kako u pogledu doze tako i u duljini uzimanja."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 08:44