SHUTTERSTOCK
studija

Slušna pomagala smanjuju rizik za demenciju

Ovo istraživanje donosi dosad najbolji dokaz da slušna pomagala mogu predstavljati minimalno invazivnu, učinkovitu i ne previše skupu terapiju za smanjenje utjecaja gubitka sluha na demenciju

Osobe s oslabljenim sluhom imaju čak 42 posto viši rizik za razvoj demencije, a korištenje slušnih pomagala smanjuje taj rizik. To su rezultati studije, objavljene u časopisu The Lancet, u kojoj su znanstvenici analizirali podatke stotina tisuća osoba s različitim stupnjevima gubitka sluha.

Pokazalo se da su oni koji nisu koristili slušna pomagala imali 42 posto veći rizik za razvoj demencije u roku od 12 godina od onih koji su koristili slušne aparate.


Smanjen volumen mozga

- Ovo istraživanje donosi dosad najbolji dokaz da slušna pomagala mogu predstavljati minimalno invazivnu, učinkovitu i ne previše skupu terapiju za smanjenje utjecaja gubitka sluha na demenciju - smatra voditelj studije prof. Dongshan Zhu. Naime, znanstvenici vjeruju da nošenje slušnog aparata može smanjiti štetne posljedice gubitka sluha na kognitivne funkcije, kao i da gubitak sluha dovodi do bržeg smanjenja volumena mozga.

Ovakvi rezultati upućuju na to da bi se, kad bi gubitak sluha bio promptno liječen, mogao izbjeći jedan od 10 slučajeva demencije.

Linker
25. travanj 2024 16:40