Jeste li znali? Postoji čak 2000 homeopatskih pripravaka!
 Foto: iStock
Moj jesenski pripravak

Slično se sličnim liječi, a čovjek prirodom

Smatrate li da vaša hunjavica nije ista kao susjedova, odnosno da će vam najbolje pomoći pripravak iskrojen baš po vašoj mjeri, obratite se homeopati. Vrsni stručnjak ove alternativne vrste medicine znat će kako baš za vas skrojiti pouzdan pripravak za jesenske boljke

Piše: mr. sc. Irena Brbić, mag. educ. philol. franc. et hisp. • ihc.hr


Definirajući bolest kao poremećaj cijelog organizma, a njegov uzrok kao poremećaj vitalne energije osobe, homeopatija ne vjeruje da se mogu liječiti pojedini dijelovi tijela, nego smatra da treba pristupiti poremećaju u svojoj cjelovitosti. Drugim riječima, to znači da će svatko dobiti svoj pripravak za hunjavicu, kolesterol, sinusitis, visok tlak i svaku drugu boljku, a ne isti lijek i u zapravo istim količinama kao kod klasične medicine.

Nedovoljno cijenjena

Iako homeopatija kao alternativni medicinski sustav nastaje u Njemačkoj potkraj 18. stoljeća i eksperimentalno i klinički se provjerava već više od 200 godina, još uvijek nije integrirana u nacionalne zdravstvene sustave. I još se uvijek potcjenjuje, što rezultira nepostojanjem pravne regulative (kao što je slučaj i s Hrvatskom), a time i nekvalitetnom uslugom nekvalificiranih homeopata.
Ukoliko svoj zdravstveni problem želite riješiti homeopatijom, vrlo je važno potražiti educiranog homeopata koji će uzeti u obzir ne samo za vašu dijagnozu, već i za vaše psihičko stanje, uključujući i vaš emocionalno-seksualni život, fiziološke funkcije kao što su spavanje, uzeti u obzir toplinu vašeg tijela, žeđ, apetit, žudnje ili averzije prema hrani i druge posebnosti. On će uložiti napor kako bi vam prepisao lijek koji je “skrojen po vašoj mjeri”, odnosno vašim simptomima.
Homeopatski lijekovi su pripravljeni od tvari iz biljaka, minerala ili životinja (primjerice od luka, pčele, arnike itd.) i vrlo su često u obliku šećernih kuglica koje se polagano otapaju u ustima. Tretman je individualiziran, odnosno posebno odabran za svaku osobu, stoga nije rijetko da osobe s istim poteškoćama dobiju različite lijekove. Naime, ide se za tim da pripravak odgovara totalitetu simptoma, naročito ako osoba pati od više bolesti.

Postoji više od 2000 homeopatskih pripravaka, izraženih u različitim potencijama. Potencije su oznake razrijeđenosti i dinamiziranosti homeopatskog pripravka; najuobičajenija potencija pripravaka je C30 i nju ćemo najčešće susresti ako potražimo homeopatske pripravke u ljekarnama.

Nos koji curi, oči koje peku...

Ujesen se susrećemo s čestim upalama gornjih dišnih puteva, sinusitisom ili čak alergijskim rinitisom. Navodimo samo neke od mogućih homeopatskih pripravaka koji će olakšati respiratorne poteškoće, a koje će za vas odabrati vaš homeopat.

Foto: iStock

Pripravak od luka primjenjuje se kod glavobolje, kašlja pa čak i peludne groznice


ALLIUM CEPA (luk) pokriva široki raspon simptoma prehlade i peludne groznice. Indiciran je kada se simptomi šire od gornjih dišnih puteva prema faringitisu, laringitisu ili bronhitisu. Ako postoji nazalno curenje vodenastog iscjetka koji nosnice čini crvenima, uz moguće suzenje očiju, ako ste pospani ili osjećate letargiju, ako jača prema kraju dana, ako vas muči glavobolja ili kašalj, ovaj je pripravak za vas.
EUPHRASIA (vidac) ima simptome suprotne od ALLIUM CEPA. Dok je kod ALLIUM CEPA iscjedak iz nosa pekući, ovaj se pripravak pripisuje kad obilno curi iz nosa, kao i iz očiju, međutim ovdje oči peku jer ih nagriza suzenje očiju. Oči su crvene, a ponekad imamo i žuti iscjedak iz očiju. Simptomi se često pogoršavaju danju i od topline, a postoji i velika fotofobija. Osoba također danju često kašlje, dok noću kašalj nestaje ili se bitno smanjuje.
ARSENICUM ALBUM je vrlo čest pripravak koji se pripisuje i za prehlade i za alergije. Savjetuje se u slučajevima kada je iscijedak iz nosa i očiju pekuć, vodenast. Ako se budite oko ponoći pa iduća dva sata kišete, kašljete, nemirni ste ili žađate, ali vodu pijete u malim gutljajima, kandidat ste za Arsenicum. Simptom je i hladnoća pa u akutnim stanjima tražite puno pokrivača.
NUX VOMICA je pripravak za kojim ćemo posegnuti ako patimo od začepljenja nosa u zatvorenim prostorima i noću, ako nam nos curi na otvorenom i danju te ako postoje nadražujući kašalj i glavobolja. Osoba koja treba taj pripravak je vrlo često nestrpljiva, iritabilna i zimogrozna.
PULSATILLA se preporučuje kada nos curi danju, a zaštopan je noću te kada je curenje blago, bez crvenila. Simptomi se općenito ublažavaju na otvorenom, a pogoršavaju od topline. Propisuje se i kod alergijske astme koja se pogoršava od topline kreveta.
SABADILLA se daje kad su kapci crveni i otečeni, sa suzama koje obilno teku, a opće se stanje pogoršava za vrijeme kihanja i kašljanja. Može doći i do grčevitog kihanja, koje često dugo traje. Korijen nosa svrbi dok nos obilno curi, lice je toplo, a hladni zrak pogoršava simptome. Osoba se za vrijeme alergijske reakcije osjeća nervozno, što može uzrokovati i glavobolje.

Što znači IACH, što LCCHI, a što HUH?

S obzirom da status homeopata u Hrvatskoj nije reguliran, koriste se internacionalne oznake: edukacije I udruženja koje daje licenciju za rad.

IACH je International Academy for Classical Homeopathy, LCCHI je London College of Classical Homeopathy International, a HUH znači da je netko registriran kao homeopat pri Hrvatskoj udruzi homeopata.

Linker
21. travanj 2024 10:28