Prije nego što su mobiteli postali dio našeg svakodnevnog života, taj se problem javljao samo u tvornicama ili kod uredskih službenika
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sve češće stanje

Skrolajući palac - što je to i četiri simptoma da ga možda imate i vi

Skrolajući palac može biti izuzetno bolan, a postaje sve češći zdravstveni problem kako pametni telefoni postaju sve veći, a mi sve ovisniji o njima

Postoje četiri simptoma koja moga ukazivati na to da imate 'stanje' koje se naziva skrolajući palac, a koje se razvija uslijed stalnog tipkanja i igranja video igrica. Ukratko, skrolajući palac je skup simptom, a koje biste mogli imati i vi ako ste ovisni o svom pametnom telefonu. Naziva se još i 'smartphonskim palcem' ili 'texting palcem', a radi se o prenapregnutosti tetive dlana uslijed neprekidnog ponavljanja istog pokreta.

To može biti repetitivno 'podizanje' zaslona prstom dok gledate video uratke na Tik Toku ili rastezanje palca preko zaslona kako biste dosegli neka slova na tipkovnici. Može doći do pojave grča u tetivama, one se mogu upaliti, zakočiti u tom tipičnom savijenom položaju ili može postati bolno i teško da se isprave, odnosno rastegnu. To se još naziva i tendonitis. Prije nego što su mobiteli postali dio našeg svakodnevnog života, taj se problem javljao samo u tvornicama ili kod uredskih službenika. No, liječnici s Klinike Mayo upozoravaju da se svake godine na takvu bol i probleme s palcem žali sve veći broj ljudi. Uz to, već su prije upozorili da bi stalni, čudni pokreti pri korištenju palca na takav način mogli dovesti do razvoja jednog oblika artritisa.


Koji su simptomi skrolajućeg palca?

1. Bol ili ukočenost u bazi palca

2. Zvuk nalik na 'klik' prilikom pomicanja palca

3. Otežano pomicanje palca ujutro nakon buđenja

4. Utrnulost jagodica prstiju


Kako izbjeći razvoj skrolajućeg palca

Prvo što biste trebali učiniti jest da prestanete tako često koristiti pametni telefon. No, ako time ne postignete poboljšanje, postoje četiri jednostavne vježbe koje vam mogu pomoći da ublažite taj bolan problem.


1. Stiskanje lopte za stres

Za ovu vježbu potrebna vam je obična teniska loptica ili takozvana loptica za stres koja udobno može sjesti u dlan ruke. Primite lopticu i stišćite je tako da prstima radite pritisak i zatim ih opuštate. Budete li ovu vježbu radili tri do četiri puta tjedno, pomoći će vam da se riješite ukočenosti u ruci, a naročito u palcu.


2. Ekstenzija prstiju

Dlan položite na stol okrenut prema dolje. Pokušajte podići svaki prst, uključujući i palac, od stola i to jedan po jedan. Pokušajte podići i tetivu koliko god možete a da ne osjećate bol. Ponovite vježbu tri do četiri puta dnevno.


3. Vezivanje prstiju

U ovoj igri trebat ćete palac vezati prema unutra, odnosno prema dlanu. Zatim pokušajte palcem dotaknuti vrh svakog prsta i kod svakog zadržati dodir 10 sekundi. Budete li ponavljali ovu vježbu 3 do 4 puta dnevno, to će vam pomoći da ojačate mišiće oko tetive.


4. Trening snage

Za ovu vježbu potrebna vam je gumica za kosu. Postavite je oko prstiju tako da je uključen i palac. Zatim blago pogurajte prste prema van, kao da pokušavate raširiti dlan. Izvodite tu vježbu oko 5 minuta dnevno kako biste ojačali prste i palac.


Ne samo problem s palcem

Postoji cijeli niz problema povezanih s provođenjem previše vremena na pametnom telefonu i sličnim uređajima. U fizičkom smislu, to može imati štetne posljedice za vaše držanje jer je vrat neprekidno pognut prema naprijed dok buljite u mobitel. Kod osoba koje su ovisne o svojim pametnim telefonima uočena je i privremena sljepoća kao prilično čest problem. Do toga uglavnom dolazi kad ljudi u krevetu gledaju u zaslon samo jednim okom jer je drugo pokriveno jastukom i slično.

Linker
19. travanj 2024 02:56