Ako privremeno čujete zujanje ili šum u ušima nakon što isključite muziku, to neka vam bude upozorenje da je bila preglasna.
 Foto: Istock
Rani simptomi

Skriveni znakovi da možda gubite sluh

06. ožujak 2018.
Imate li neki od navedenih simptoma, napravite kontrolu sluha.

Gubitak sluha nije problem samo starijih. Ustvari, samo 34 posto ljudi s oslabljenim sluhom starije je od 64. Stoga ako primijetite neke od sljedećih simptoma, otiđite liječniku da vam provjeri sluh.

Šum u ušima

Jedan od najranijih znakova gubitka sluha je zujanje ili šum u ušima. Kad je oko vas tišina, možete čuti nešto poput laganog zujanja u pozadini, a kada to postane učestalo ili glasnije, znači da su vam oštećeni živci u ušima.

Jedan od glavnih uzroka te pojave je glasno slušanje pomoću slušalica koje se stavljaju u uši. Ako privremeno čujete zujanje ili šum u ušima nakon što isključite muziku, to neka vam bude upozorenje da je bila preglasna.

Drugi mogući znak gubitka sluha je ako primijetite da ste se često počeli spoticati ili gubiti ravnotežu. Kanali u unutrašnjem uhu inače šalju mozgu signale da pomogne u održavanju ravnoteže pa oštećenja u njima mogu dovesti do gubitka ravnoteže.

Važno je znati i da se velik dio pamćenja bazira na onome što čujemo te da, sa starenjem, gubitak sluha može postati pokazatelj smanjenja mentalnih sposobnosti.

Rani znak

I još nešto: ako teško čujete na mjestima gdje ima puno buke u pozadini, ne okrivljujte za to preglasne ljude ili zvukove.

Uho koje dobro funkcionira može i u bučnom prostoru izolirati zvuk koji želite čuti: ako ne može, to je rani znak gubitka sluha.

Teme
Linker
27. studeni 2022 22:36