Sjedenje na podu pomaže da se ne pogrbimo, jer se donji dio leđa prirodno lagano isteže, a to sprečava bolove koji nastaju sjedenjem u nepravilnom položaju

 SHUTTERSTOCK
#floortime

Sjedenje na podu moglo bi poboljšati držanje, pa čak i produljiti životni vijek

Sjedenje na nogama i vrhovima stopala na podu, tradicionalni način sjedenja u Japanu,smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog držanja kralježnice

Novi trend koji se širi društvenim mrežama poznat kao #floortime na TikToku ima gotovo 19 milijuna pregleda, a sugerira da bi sjedenje na podu moglo poboljšati držanje, pa čak i produljiti životni vijek. Poznato je, naime, da višesatno sjedenje dovodi do ukočenosti zglobova, bolova u leđima i povećanog rizika za određene bolesti, pa čak i kraćeg životnog vijeka.


Sjedilački način života

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, četiri do pet milijuna ljudi umire prerano svake godine zbog sjedilačkog načina života. No, češće ustajanje i više vremena sjedeći na podu moglo bi umanjiti negativne nuspojave sjedenja na stolcu ili kauču. Matthew Cavanaugh, kiropraktičar u Louisiani koji se specijalizirao za liječenje bolova u leđima i vratu, za Health.com je izjavio da sjedenje na podu aktivira mišiće trupa i leđa koji se ne koriste dok sjedite u stolcu. Sjedenje na podu s vremenom čak može smanjiti bol u vratu, ramenima i kralježnici. Također, ako to činite redovito, poboljšat ćete svoje držanje, fleksibilnost i ojačati mišiće trupa.

- Sjedenje na podu pomaže da se ne pogrbimo, jer se donji dio leđa prirodno lagano isteže, a to sprečava bolove koji nastaju sjedenjem u nepravilnom položaju. Osim toga, sjedenje na podu zahtijeva istezanje i drugih mišića kako bi vam bilo udobno, a to može povećati fleksibilnost. Također ćete primijetiti da imate veći raspon pokreta i trpite manje boli - kaže Cavanaugh. Dodaje da i ležanje na podu ima neke pogodnosti - pomaže u poboljšanju držanja dopuštajući kralježnici da se dekomprimira i oslobodi napetosti te povećava fleksibilnosti u bokovima, donjem dijelu leđa i zglobovima.

Dva položaja

Iako o prednostima sjedenja na podu nema znanstvenih istraživanja, postoje istraživanja koja su pokazala da što ste spretniji u sjedanju na pod iz stojećeg položaja i ustajanju s poda bez pridržavanja rukama, to imate više šansi da ćete dulje živjeti. A što više sjedite na podu, lakše će vam biti ustati. No, treba znati da ni svako sjedenje na podu nije jamac zdravlja i dugovječnosti.

- Sjedenje na nogama i vrhovima stopala na podu, tradicionalni način sjedenja u Japanu koji se ponekad naziva i ‘seiza position‘, smatra se jednim od najboljih položaja jer pomaže u održavanju pravilnog položaja kralježnice - objasnio je Cavanaugh. Također, i ako se naslonite na zid ili stavite jastuk iza leđa, poduprijet ćete donji dio kralježnice i pomoći joj da ostane u neutralnom položaju.

- I sjedenje na podu može dovesti do bolova u leđima i vratu, osobito ako sjedite u uvijenom položaju, što može rezultirati napetošću u vratu i ramenima, kao i bolovima u donjem dijelu leđa. Sjedite li pak s jednom nogom uvučenom ispod druge, to će opteretiti donji dio leđa i također uzrokovati bol - upozorava Cavanaugh. Fizioterapeut John Gallucci između ova dva položaja naklonjeniji je sjedenju na podu tako da ste leđima naslonjeni na zid kako se ne biste pogrbili.

- Koristite zid kao oslonac, tako će se kralježnica osloboditi napetosti, a ovaj položaj može poboljšati i probavu. Noge ispružite ili prekrižite - kaže Gallucci. Također je važno imati na umu da je nekim ljudima izuzetno teško sjediti na podu te da se sjedenje na podu razlikuje od sjedenja u stolcu, ali oba načina sjedenja imaju svoje prednosti i nedostatke.

Linker
22. travanj 2024 20:32